Γεωργία Βασιλειάδου η «Ωραιότερη Άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου

Ήταν 12 Φεβρουάριου του 1980 όταν έφυγε η  η «Ωραιότερη Άσχημη» Γεωργία Βασιλειάδου.

Η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς και προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της εργάστηκε ως πωλήτρια σε διάφορα εμπορικά καταστήματα.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1918, αν και ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Αρχικά εμφανίστηκε σε κάποιες όπερες και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Μυράτ.

greekaffair.gr (2)

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 αποφάσισε να αποσυρθεί. Ωστόσο, το 1939 ο Αλέκος Σακελάριος της προσέφερε έναν μικρό ρόλο στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς», που αποτέλεσε την αρχή μιας δεύτερης καριέρας για τη μεσήλικη, πλέον, ηθοποιό. Τα επόμενα χρόνια και ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60, πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες, ενώ σχημάτισε και δικούς της θιάσους.

Στον κινηματογράφο είχε κάνει την παρθενική της εμφάνιση το 1930, στην ταινία «Όνειρο του γλυπτού». Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του ’50, πρωταγωνιστώντας σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, όπως «Το Στραβόξυλο» (1952), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959).

«Μακαρονάκι κοπτόν», « Να λείπουν τα βεγγαλικά κι οι φωταψίες», «Με μαλλί ντουλαπί …κομοδινί», «Εσείς από τι πάσΚετε, μιλίγκρα;», «Η ανιψιά μου κι εγώ είμαστε very very χολοσκασμένες», «Εμ βέβαια, τραπεζίτης κι αριστερός δεν πάει», «Δώσε τέλος πάντων ό,τι καταλαβαίνεις κι αν δεν έχεις χοντρά δεν πειράζει, μου τα δίνεις καμιά άλλη φορά που δεν θα έχεις ψιλά». Ήταν μερικές από της αξέχαστες ατάκες της Γεωργία Βασιλειάδου.

Φιλμογραφία

  • Το όνειρον του γλύπτου (1930)
  • Για την αγάπη της (1930)
  • Παπούτσι από τον τόπο σου (1946)
  • Οι Γερμανοί ξανάρχονται… (1948)
  • Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951)
  • Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951)
  • Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν (1951)
  • Το στραβόξυλο (1952)
  • Ο φαταούλας (1952)
  • Ο γρουσούζης (1952)
  • Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
  • Η ωραία των Αθηνών (1954)
  • Γκολ στον έρωτα (1954)
  • Πιάσαμε την καλή (1955)
  • Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
  • Η καφετζού (1956)
  • Το αμαξάκι (1957)
  • Η θεία από το Σικάγο (1957)
  • Η Αθήνα χορεύει ροκ εν ρολ (1957)
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)
  • Ο μαγκούφης (1959)
  • Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)
  • Ο θείος από τον Καναδά (1959)
  • Νταντά με το ζόρι (1959)
  • Μπουμπουλίνα (1959)
  • Αστέρω (1959)
  • Η κυρία δήμαρχος (1960)
  • Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός (1961)
  • Το καρπουζάκι (1962)
  • Οι γαμπροί της Ευτυχίας (1962)
  • Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος (1962)
  • Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
  • Έξυπνοι και κορόιδα (1962)
  • Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ (1963)
  • Ο ανηψιός μου ο Μανόλης (1963)
  • Εμείς τα μπατιράκια (1963)
  • Αγάπησα και πόνεσα (1963)
  • Ήταν όλοι τους… κορόιδα! (1964)
  • Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965)
  • Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
  • Ο Μελέτης στην άμεσο δράση (1966)
  • Ησαϊα χόρευε (1966)
  • Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός (1966)
  • Διπλοπεννιές (1966)
  • Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
  • Η λυγερή (1968)
  • Η Σμυρνιά (1969)
  • Η περιπτερού (1970)
  • Η βαρώνη και ο Προκόπης (1970)
  • Ένα ένα τέσσερα (1977)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Το παλιό το κατοστάρι (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980.

 

greekaffair.gr