Αμεα: To bullying ανθεί εις βάρος των παιδιών με αναπηρία

Αμεα: To bullying ανθεί εις βάρος των παιδιών με αναπηρία.

Περισσότερο από το 22% των παιδιών ηλικίας 12-18 έχουν υποστεί bullying στο σχολείο τους, τον τελευταίο έναν μήνα- και τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά με αναπηρίες, αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Η έρευνα μάλιστα αποκάλυψε ότι τα παιδιά αυτά, συνεχίζουν να στοχοποιούνται και να θυματοποιούνται ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο επικεφαλής της μελέτης. Chad Rose, επίκουρος καθηγητής Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα παιδιά με αναπηρίες δεν αναπτύσσουν ικανοποιητικές δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν το bullying, όσο μεγαλώνουν.
«Η μελέτη δείχνει την ανάγκη για ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που να διδάσκουν στα παιδιά με αναπηρίες τρόπους για να αντιδράσουν», σημείωσε ο Rose. «Τα σχολεία πρέπει να αναπτύξουν πτογράμματα με στόχους κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες που θα συμβάλουν στην πρόληψη του bullying. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αναπηρίες, όταν υφίστανται bullying, μπορούν να αντιδράσουν επιθετικά. Tο να διδάξουμε στα παιδιά πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τους συμμαθητές τους και με τους δασκάλους τους, μπορεί να τα βοηθήσει να αντιδράσουν στο bullying με πιο θετικούς τρόπους, ή να προλάβουν εντελώς την εμφάνισή του».
Ο Rose αναφέρει ότι τα περισσότερα σχολεία ξοδεύουν ολοένα και λιγότερο χρόνο στο να εκπαιδεύουν τα παιδιά στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς εστιάζουν στις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Γι’ αυτό και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναβάλουμε στο επίκεντρο τις κοινωνικές δεξιότητες, ειδικά απέναντι στα παιδιά με αναπηρίες.

http://bit.ly/2gnMXb5

Δείτε επίσης τα εξής:

5 πράγματα που οι Άνθρωποι με Αναπηρία έχουν κουρα... Καθώς είμαι ανάπηρη και δεμένη με το αναπηρικό αμαξίδιο για μία ζωή, έχω έρθει σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους (ανάπηρους και μη). Όλοι αυτοί οι άνθρωπ...
Επιληψία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος... Ένας στους εκατό ανθρώπους πάσχει από κάποια μορφή επιληψίας. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις ενώ τα αίτιά της δεν είναι πά...