Πως πήρε το όνομα της η Αθήνα κατά την μυθολογία

Πως πήρε το όνομα της η Αθήνα κατά την μυθολογία

Όταν ο βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας, πανάρχαια μορφή της Αττικής, γεννημένος από τη Γη, από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από εκεί και κάτω φίδι, οι θεοί σκέφτηκαν να μοιραστούν τις πόλεις και ο καθένας να πάρει από μια κάτω από την προστασία του.
Υπήρχαν όμως φορές που περισσότεροι θεοί ενδιαφέρονταν για την ίδια πόλη. Έτσι, για το ποίος θα πάρει το Άργος μάλωσαν η Ήρα και ο Ποσειδώνας. Τη διαφορά τους την έλυσε ο ποταμός Ίναχος και άλλοι μεγάλοι ποταμοί της Αργολίδας. Το Άργος το πήρε η Ήρα και ο Ποσειδώνας από το θυμό του έκοψε τα νερά του ποταμού, γι` αυτό ο Ίναχος από τότε έμεινε ξεροπόταμος.
Ας έρθουμε όμως στην Αθήνα, που πριν πάρει το όνομά της την έλεγαν Ακτική ή Ακτή, από το όνομα ενός πανάρχαιου αυτόχθονα βασιλιά της Αττικής, τον Άκταιο. Όταν οι θεοί μοίραζαν τις πόλεις για την Αττική ενδιαφέρονταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Θα την κέρδιζε εκείνος που θα έκανε το πιο χρήσιμο δώρο στην πόλη.
Με μάρτυρα τον Κέκροπα ανέβηκαν όλοι οι θεοί του Ολύμπου πάνω στην Ακρόπολη. Ο Ποσειδώνας στάθηκε στη μέση του βράχου και χτύπησε με δύναμη την τρίαινά του στο έδαφος. Αμέσως ένα κύμα αλμυρού νερού ξεπήδησε και σχημάτισε μικρή λίμνη, την “Ερεχθηίδα Θάλασσα”. Η Αθηνά φύτεψε πάνω στο βράχο μια ελιά, που αμέσως μεγάλωσε και καρποφόρησε. Η ελιά αυτή σώζεται για πολλά χρόνια και την έδειχναν στο Πανδρόσειο.
Ο Δίας ζήτησε τη γνώμη του Κέκροπα και των άλλων θεών να κρίνουν ποιό είναι το καλύτερο δώρο για την πόλη. Το δώρο του Ποσειδώνα δεν κρίθηκε σπουδαίο, γιατί η Αττική ήταν ζωσμένη από θάλασσες. Το δένδρο της Αθηνάς, που για πρώτη φορά φύτρωνε στη χώρα και σήμαινε γι` αυτή ειρήνη, δόξα και ευτυχία, εκτιμήθηκε πολύ. Με σύμφωνη γνώμη του Κέκροπα και των θεών την πόλη την χάρισαν στην Αθηνά και από Ακτική ή Ακτή, ονομάστηκε Αθήνα.

 

www.greekaffair.gr 

http://bit.ly/1ZvFQL7

Δείτε επίσης τα εξής:

Μπενιέ τηγανητά του Γιώργου Τσελεμεντέ... Το γλυκό της εβδομάδας, Μπενιέ τηγανητά του Γιώργου Τσελεμεντέ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το αλάτι το βούτυρο ...
Απόψε το 6oLIVE XFACTOR τι θα ερμηνεύσουν οι GUEST... Απόψε το 6oLIVE XFACTOR τι θα ερμηνεύσουν οι GUESTS Ένα μεγάλο πάρτι θα ξεσηκώσει κοινό και τηλεθεατές απόψε το βράδυ στο κλειστό γήπεδο του Γαλα...