Γιώργος Ξενάκης: Η Ελλάδα τον θυμάται;

Ξενάκης

Γιώργος Ξενάκης: Ένας από τους πιο πρωτοποριακούς συνθέτες του 20ου αιώνα γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Μαϊου, πριν από 94 χρόνια.

Ο Γιάννης Ξενάκης πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, μαθηματικός, αρχιτέκτονας και φιλόσοφος, γέμισε με μουσική το χώρο της διανόησης.

xenakis

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μεταφορά στη μουσική των μαθηματικών «Νόμων των πιθανοτήτων», ενώ επινόησε τον όρο «Στοχαστική μουσική», που βασίζεται στην ιδέα ανάπτυξης του ηχητικού υλικού, με στατικούς μέσους όρους «προς ένα στόχο».

Σαν βάση για τη μουσική του σύνθεση χρησιμοποίησε τουλάχιστον 15 μαθηματικές θεωρίες.

Ο Γιάννης Ξενάκης γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, στα Δεκεμβριανά, τραυματίστηκε από όλμο, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό μάτι του.

Διέφυγε στο Παρίσι και το 1965 πήρε την γαλλική υπηκοότητα ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

http://bit.ly/1P8ZIUg

Δείτε επίσης τα εξής:

Στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων ο εξυπνότερος Έ... Στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων ο εξυπνότερος Έλληνας. Στην Αυστραλία βρίσκεται για σειρά ομιλιών και επαφών, ο Καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο Έλληνας...
Άγγελος Γκέτσης: Ένα παιδί-θαύμα | VIDEO... Άγγελος Γκέτσης: Τι άλλο μπορείς να ζητήσεις από ένα παιδί-θαύμα; Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable.Evasive.AssistanCE και χρη...