Φασολάκια με ντομάτα του Γιώργου Τσελεμεντέ

Φασολάκια

Φασολάκια με ντομάτα του Γιώργου Τσελεμεντέ.

fasolakia-ntomata

 

Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό σπιτικό φαγητό που στους περισσότερους προκαλεί νοσταλγικές μνήμες απ’ τη μανούλα τους. Και εκεί οφείλεται κατά την εκτίμησή μου και το μοναδικό πρόβλημα αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου ελληνικού πιάτου.

Γιατί η εμπειρία μου, έχοντας φάει το φαγητό αυτό από πολλές μανάδες και γιαγιάδες, όχι όλες δικές μου, βέβαια (!), είναι ότι το αδικούν με τον τρόπο που το μαγειρεύουν. Και έτσι εκπαιδεύουν λάθος το γευστικό κριτήριο των παιδιών τους (εγώ και σεις δηλαδή), που σε περιπτώσεις όπως αυτές, δεν τολμούν να αντισταθούν και να επαναστατήσουν απέναντι στη προηγούμενη γενιά, υιοθετώντας και διαιωνίζοντας τις λάθος μαγειρικές πρακτικές της. Το βλέπω άλλωστε στο γραφείο, στα τάπερ απ’ τα φασολάκια λαδερά που φέρνουν οι συνάδελφοι στη κουζίνα για γεύμα, που δεν τα ζηλεύω, αλλά με βοηθούν να αντιληφθώ τι ακριβώς γίνεται.

Τα φασολάκια πλατιά, λαδερά, οφείλουν να είναι ολόκληρα και σε κάθε μπουκιά να νιώθεις την αντίσταση στα δόντια σου, τόσο απ’ το πράσινο περίβλημα, όσο και απ΄ το νόστιμο αμυλώδες φασολάκι που κρύβουν μέσα.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε τα φασολάκια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα, κατόπιν προσθέτουμε τα φασολάκια και το μαϊντανό μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες το σκόρδο και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί και λίγο παραπάνω το φαγητό μας. Μετά προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει με την σάλτσα του.

ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ

2 ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ 8

2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ

1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

ΛΑΔΙ

ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ

3 ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ

1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

http://bit.ly/2cD1vUH

Δείτε επίσης τα εξής:

Μπενιέ Σουφλέ με Μπακαλιάρο του Γιώργου Τσελεμεντέ... Μπενιέ Σουφλέ με Μπακαλιάρο του Γιώργου Τσελεμεντέ. ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΑΦΘΟΝΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ 20...
«Φασολάδα πικάντικη με λουκάνικα Τρικάλων» με κρασ... Το πιάτο της ημέρας:"Φασολάδα πικάντικη με λουκάνικα Τρικάλων" συνοδευόμενη με κρασί "ΜΕΛΙΣΜΑ" από τον Σεφ Δημήτρη Πλουμιστό. Καλημέρα σας φίλοι και ...