Μουσακάς : Tο πιάτο της Ημέρας του Chef Γιώργο Τσελεμεντέ

Αγαπητοί φίλοι καλή σας ημέρα, είμαι ο chef του greekaffair Γιώργος Τσελεμεντές και σήμερα Τρίτη, θα φτιάξουμε μουσακά.

TSELEMENTES-DiaXeiros-74

ΥΛΙΚΑ

4 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΛΑΣΚΕΣ ΜΕΤΡΙΕΣ

5 ΠΑΤΑΤΕΣ 500 ΓΡΑΜΜ. ΚΙΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙΕΖ (συνταγή ακολουθεί)

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

ΖΑΧΑΡΗ

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Αφαιρούμε απο τις μελιτζάνες το κοτσάνι, κόβουμε και αφαιρούμε 4 κάθετες λωρίδες απο την φλούδα τους και τις κόβουμε και αυτές σε φέτες περίπου 1 εκατοστού. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, να είναι μαλακές και να έχουν πάρει χρώμα. Κατόπιν σε λίγο πιο δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.Στρώνουμε τις πατάτες σε μια λαμαρίνα την μια δίπλα στην άλλη φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανένα κενό, αλατιπιπερώνουμε ελαφρά, απλώνουμε απο επάνω το μισό κιμά και μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες , πάλι χωρίς να αφήσουμε κενό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε απλώνοντας τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνας στις οποίες ρίχνουμε ξανά αλάτι πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΗΛΙΕΛΑΙΟ

125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

625 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ

ΛΙΓΗ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

2 ΑΥΓΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι το αλεύρι και τα δουλεύουμε μαζί με ένα σύρμα σε δυνατή φωτιά.Μόλις το μείγμα πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβωλιάσει και κολλήσει.Όταν αρχίσει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα  απο την φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο λίγο μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά.Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω απο τις μελιτζάνες και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Ψήνουμε στους 170 – 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί η μπεσαμέλ.

ΚΙΜΑΣ ΜΠΟΛΟΝΙΕΖ

ΥΛΙΚΑ

500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ

1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

ΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕΣ (1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ)

1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

ΖΑΧΑΡΗ (1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρασί και μετά αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ μας σε κρύο νερό, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ

http://bit.ly/1ShGqHe

Δείτε επίσης τα εξής:

Μακαρονόπιτα Τριπόλεως του Γιώργου Τσελεμεντέ... Καλημέρα φίλες και φίλοι μου σήμερα σας έχω μια συνταγή από την όμορφη Πελοπόννησο  Μακαρονόπιτα Τριπόλεως.  Πάμε να δούμε  τι υλικά θα χρειαστούμε γ...
ΜΗΛΟΠΙΤΑ Δια χειρός Γιώργο Τσελεμεντέ...   ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ 3 ΑΥΓΑ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΖΑΧΑΡΗ 125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ Ή ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ 1,5 ΠΟΤΗΡΙ ΑΛΕΥΡΙ 2-3 ΜΗΛΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΕ...