Γαλοπούλα γεμιστή με σάλτσα πορτοκαλιού και κρασί «MESSENIKOLA»

Το πιάτο της Ημέρας: Γαλοπούλα γεμιστή με σάλτσα πορτοκαλιού και κρασί «MESSENIKOLA».

Καλημέρας σας φίλοι και φίλες είμαι ο Δημήτρης Πλουμιστός ο Chef του greekaffair.gr
Σας εύχομαι καλή χρονιά ευτυχισμένο το 2016 με υγεία σε όλους και πολλές γευστικές απολαύσεις.
Σήμερα σας έχω ετοιμάσει γαλοπούλα γεμιστή με σάλτσα πορτοκαλιού και από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει το κρασί της οινοποιίας ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ το «MESSENIKOLA».
photo-10-02
Ο Μεσιέ Νικολά θα ήταν πολύ περήφανος γι’ αυτό το κρασί που φέρει το όνομά του, αφού διαθέτει λουλουδένια μύτη λευκού κρασιού, τρυφερό βορειοευρωπαϊκό στόμα και μοναδική προσωπικότητα. Ένα μοναδικό κρασί Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με τη μοναδική γεύση και άρωμα της ποικιλίας του θρυλικού Μαύρου Μεσενικόλα και τη συμμετοχή κατά 30%, των γαλλικών ποικιλιών Syrah & Carignian.
Πλούσιο σώμα, γεμάτη επίγευση από αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους και μαλακές τανίνες. Το ρουμπινί, μεθυστικό στα μάτια, χρώμα του, μεταφέρει μνήμες από τη μακραίωνη ιστορία του.
Αφήνουμε 15’ για να αναπνεύσει και σερβίρουμε στους 16-18°C.
Πάμε να δούμε τα υλικά μας για την υπέροχη γαλοπούλα.
              ΥΛΙΚΑ
  • 1Γαλοπούλα 4 κιλά
  • 400γρ κιμά Μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • 2Κρεμμύδια ψιλοκομμενα
  • Κουκουνάρι
  • Σταφίδες
  • Κάστανα ψημένα ή έτοιμα σε συσκευασία
  • Ρύζι κίτρινο 500γρ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό κγ Κανέλλα
  • Μισό κγ Μπαχάρι
  • Κρασί κόκκινο
  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Χυμο από 2 πορτοκάλια
      Για την σάλτσα μας
  •  Ζωμό από το ταψί που θα βγάλει η γαλοπούλα
  • Χυμό από 3 πορτοκάλια
  • 2κσ Κόρν Φλάουρ
Εκτέλεση
Πλένουμε την γαλοπούλα πολύ καλά την αφήνουμε να στραγγιξει την αλατοπιπερώνουμε και με ένα πινελο την αλείφουμε με χυμο πορτοκάλι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί και στην συνέχεια προσθέτουμε το κιμά σωτάρουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τα κάστανα το κουκουναρι και τις σταφίδες
τα σωταρουμε και αυτα για 5 λεπτά,σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε ξεπλύνει και ανακατεύουμε λίγο συμπληρωνουμε νερό οχι πολύ το αφήνουμε παιρνει μία βράση και μολις τραβήξει λιγο τα υγρά αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και την ράβουμε.
Βάζουμε την γαλοπούλα σε ταψί και γύρω γύρω ρίχνουμε τις πατάτες αλατοπιπερωμένες.
προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό
Ψήνουμε για 3 -3 1/2 ώρες στους 160 βαθμούς
Την τελευταία μισή ώρα ανεβάσουμε στους 180 βαθμους.
Για την σάλτσα μας σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού το ζωμό από την γαλοπούλα
το αφήνουμε να βράσει και την δένουμε με το κορν φλάουρ που το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και έτοιμη η σάλτσα μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2016
Δημήτρης Πλουμιστός
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Chef’s Club of Greece
WWW.GREEKAFFAIR.GR
http://bit.ly/1ShBEtc

Δείτε επίσης τα εξής:

Ριγανοκεφτέδες του Κάμπου : Δια χειρός Γιώργου Τσε...   ΥΛΙΚΑ 1 κιλό πατάτες 30-40 γρ. ρίγανη 70 γρ. μαϊντανός 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα 2 αβγά 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη αλεύρι ...
Κοτόπιτα του Γιώργου Τσελεμεντέ... Κοτόπιτα του Γιώργου Τσελεμεντέ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, όταν είναι ...