Παραδοσιακή Σπανακοτυρόπιτα συνοδευόμενη με κρασί «ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΟΙΝΟΣ»

Το Πιάτο της Ημέρας: Παραδοσιακή Σπανακοτυρόπιτα συνοδευόμενη με κρασί «ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΟΙΝΟΣ».

Καλημέρα σας φίλοι και φίλες του greekaffair.gr, συνεχίζουμε την εορταστική μας  εβδομάδα μας φτιάχνοντας μια ωραία  πολύ ωραία Σπανακοτυρόπιτα.Ακόμη και χωρίς τυρί για όσους το επιθυμούν.
Καλό είναι ο οργανισμός μας να κάνει μια συντηρητική διατροφή μιας και μας περιμένει ένα τετραήμερο καλού φαγητού.
Φυσικά το κρασί μας δεν λείπει από την συντροφιά μας
Σας προτείνουμε να συνοδεύσετε την υπέροχη πίτα που θα φτιάξουμε με το κρασί της οινοποιίας ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ λευκό κρασί το «ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΟΙΝΟΣ».
Η έννοια του ιδιαίτερου και του ξεχωριστού «απογειώνεται» σε αυτό το κρασί που «γεννιέται» αποκλειστικά από τα χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αμπέλια του Μεσενικόλα και της Δαφνοσπηλιάς, που βρίσκονται σε υψόμετρο 250 έως 750 μέτρων. Η μοναδική και ζωντανή γεύση ποικιλίας Chardonnay δίνει ένα σπάνιο κρασί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως πολύτιμο και περιζήτητο.
main-product-polixnis-leukos
Το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα του σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, τα εκλεπτυσμένα αρώματα μπανάνας, αχλαδιού και άλλων κίτρινων φρούτων «φλερτάρουν» με πάθος τη μύτη και την κατακτούν.
Σερβίρουμε στους 10 -12°C.
Πάμε να δούμε τα υλίκα μας και την εκτέλεση της συνταγής μας.
Υλικά για την ζύμη
  • 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
  • περίπου 1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • αλεύρι για τα φύλλα
 Για την γέμιση
  • 1 Κιλό Σπανάκι
  • 2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι Κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι Άνιθο ψιλοκομμένο
  • 500γρ Φέτα
  • 3 Αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 γρ ρύζι (προαιρετικά βοηθάει να τραβήξει τα υγρά)
  • 150γρ Ελαιόλαδο
  • 1 Φοινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κγ Μοσχοκάρυδο
  • Σουσαμι προαιρετικα
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά μας και ανακατεύουμε με τον γάντζο
να αποκτήσουμε μία ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Όταν είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε τέσσερα μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί
για 30 λεπτά.
Παίρνουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολύ καλά.
Όταν το πλύνουμε το κόβουμε οχι ψιλοκομμένο το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
Στην συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
παίρνουμε ένα ταψί στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Στο πάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι τοποθετούμε το ένα απο τα τέσσερα κομμάτια της ζύμη μας και το ανοίγουμε με το πλάστη μας σε ψίλο φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Το στρώνουμε στο ταψί μας ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε την γέμιση.
Γυρνάμε το φύλλο που εξέχει προς τα μέσα και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο πιο μικρό και το στρώνουμε από πάνω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
χαράζουμε ελαφριά βρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς πάνω -κάτω για περίπου 1ώρα
Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.
Καλή σας όρεξη!!!!
Δημήτρης Πλουμιστός
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Chef’s Club of Greece
http://bit.ly/1YgFWpb

Δείτε επίσης τα εξής:

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα του Γιώργου Τσελεμεντέ... Σήμερα φίλες και φίλοι μου θα σας φτιάξω μια τοπική παραδοσιακή πίτα της Κεφαλλονιάς, την  γνωστή Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα. ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ...
Μπακαλιάρος Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες Μερίδα/ες: 4-6 Βαθμός Δυσκολίας: 2   Συστατικά 1,5 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο υγράλατο νερό λίγο αλεύρι...