Χοχλίοι κοκκινιστοί από την Κρήτη!

Το πιάτο της Ημέρας: Χοχλίοι κοκκινιστοί από την Κρήτη! Συνοδευόμενο με ένα ποτηράκι «Πολίχνης Ερυθρός» από τον Σεφ Δημήτρη Πλουμιστό.

Καλημέρα φίλες και φίλοι μου και καλό μήνα.

Σήμερα θα σας ταξιδέψω μέσα από το www.greekaffair.gr και την μαγειρική μου στο νησί του Καζαντζάκη και του Ν. Ξυλούρη και θα σας μαγειρέψω ένα νοστιμότατο μεζέ  «Κοκκινιστούς χοχλιόυς»  ένα από τα αγαπημένα φαγητά της κρητικής κουζίνας. Οι χοχλιοί ή αλλιώς σαλιγκάρια ανήκουν στους πολύ αγαπητούς μεζέδες των Κρητικών. Το κρητικό αυτό παραδοσιακό μεζέ προτείνουμε να το συνοδεύσετε με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί πολίχνης Ερυθρός από το Οινοποιείο  ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ.    

Πάμε να δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε και ποια είναι η διαδικασία;

Υλικά
1 κιλό χοχλιοί
5 Ντομάτες
2 Μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτηρ. λευκό κρασί
2 Φύλλα δάφνης
Μπούκοβο
1 κγ ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Παίρνουμε τους χοχλιός τους βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό κρύο και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Μετά από λίγη ώρα κάποιοι θα ζωντανέψουν.Τους σουρώνουμε και τους τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας έτσι φεύγουν κατά ένα μέρος.
Όσοι δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους τους πετάμε γιατί θα έχει άσχημη γεύση το φαγητό θα μας πικρίσει.
Τους βάζουμε να βράσουν για 2 λεπτά τους σουρώνουμε και τους κρυώνουμε και με ένα μυτερό μαχαίρι τους καθαρίζουμε ότι έχει μείνει πάνω στο καβούκι τους και τους μαγειρεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι να κάψει και ριχνουμε το κρεμμυδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ριχνουμε τους χοχλιόυς και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά σβήνουμε με κρασί και όταν εξατμισθεί ριχνουμε τις ντομάτες που τις έχουμε τρίψει ριχνουμε τα φύλλα δάφνης το μπούκοβο το αλάτι το πιπέρι και την ζάχαρη.
Βράζουμε για μίση ώρα και αν χρειαστεί λίγο νερό

To-piato-tis-hmeras-xoxlioi-kokkinistoi-apo-tin-kriti-synodeyomeno-me-ena-potiraki-polixni-erytros-apo-ton-sef-dimitri-polymisto

Τον αγαπημένο μεζέ των κρητικών  προτείνουμε να τον συνοδεύσετε στον ουρανίσκο σας με το κρασί Πολίχνης  Ερυθρός της οινοποιίας Καραμήτρου .Ένα κρασί με «χειμωνιάτικη» διάθεση. Το βαθύ ιώδες πυκνό χρώμα του σε προδιαθέτει για νύχτες μπροστά στο τζάκι. Το βύσσινο και η μαρμελάδα από ώριμα φρούτα μαζί με τον καπνό και το ψητό κάστανο που χαρίζει η παλαίωση, ολοκληρώνουν την ιεροτελεστία της γευστικής του απόλαυσης.

Το κρασί  Πολίχνης Ερυθρός, το ανοίγουμε 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα για να αναδειχθούν τα αρώματα του και σερβίρουμε στους 16-18°C.

Δημήτρης Πλουμιστός

Μελος της Λεσχης Αρχιμαγειρων Ελλαδος Chef Club of Greece

http://bit.ly/1qayOj4

Δείτε επίσης τα εξής:

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια του Γιώργου Τσελεμε... Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια του Γιώργου Τσελεμεντέ   ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κ...
Συνταγή: Χοιρινό σε χυλό Μπύρας του Γιώργου Τσελεμ... Καλημέρα  σήμερα σας προτείνω να μαγειρέψετε μια συνταγή πολύ μεθυστική σε γεύσεις .Χοιρινό σε χυλό Μπύρας  μια εύκολη συνταγή  και πολύ χορταστική αν...