Κρόκος Κοζάνης το χρυσάφι της ελληνικής γης και ευργετικες του ιδιοτητες

Κρόκος Κοζάνης: Ενα λουλούδι φάρμακο της ελληνικής γης με πολλές  σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες ..

 

Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά και αποτελεί το αγαπημένο υλικό των περισσότερων σεφ γιατί δίνει στα φαγητά μια ιδιαίτερη γεύση.

Αρκεί μόνο μια μικρή δόση από το σαφράν, όπως αποκαλείται, για να προσδώσει ένα  ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά και να τρελάνει τους «δοκιμαστές, ωστόσο, ο κρόκος δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση, αλλά έχει και αρκετές σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

 Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.

 Ιδιότητες

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας την καλή λειτουργία των οργάνων της πέψης
  • «Ρίχνει» τον πυρετό
  • Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό
  • Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Ενισχύει τη διανοητική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια
  • Ανακουφίζει από τη φλεγμονή των μυών, βοηθώντας τους ιστούς να απαλλαγούν από το γαλακτικό οξύ
  • Είναι αντικαταθλιπτικό,καθώς επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

krokos-kozanhs-to-xrysafi-ths-ellhnikhs-ghs-kai-h-eyrgetikes-toy-idiothtes-greekaffair.gr

Ο κρόκοςεπισης  εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική. Οι βυζαντινοί ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν αρκετά.
. Πολλοί συγγραφείς, στην μυθολογία μας αλλά και αυτή η Παλαιά Διαθήκη, συνδέουν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Σήμερα σε όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα της Ευρώπης, οπως, Γαλλία, Ισπανία , Ιταλία αλλα και Ιράν, ΗΠΑ,  Ινδία μπορεί κανείς να το βρει μεγάλη παραγωγή.

Στην Ινδία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση και σαν θυμίαμα κατά τις θρησκευτικές τους τελετές, καθώς και για βάψιμο των μανδυών των ιερέων, συνήθεια που την είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι.

 

 

http://bit.ly/1qaqtMo

Δείτε επίσης τα εξής:

Νίκος Αποστολόπουλος…Η έμπνευσή του δεν σταμ... Στον 6ο όροφο ενός εργοστασίου στον Κεραμεικό ένα ασυνήθιστο loft – atelier. Η κατοικία και το ορμητήριο του Έλληνα σχεδιαστή με τις διεθνείς περγαμην...
Στον Πειραιά το Μάιο του 2016 το 15ο East Med Yach... Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, η συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης με αφορμή 15ο East Med Yacht Show που θα δ...