Στην Καρδίτσα η πρώτη μονάδα παραγωγής Στέβιας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Γλυκιά πανευρωπαϊκή πρωτιά

Μπορεί η Ελλάδα να έχει παράδοση στις αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές, ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει μια θετική και… γλυκιά διάκριση: θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας. Με αυτόν τον τρόπο, η στέβια μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader. Βρίσκεται, δε, στο στάδιο των μεταποιητικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως μετέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γεώργιος Κουλοσούσας, ήδη για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας είνι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα.

Όραμα, σχεδιασμός και… αυτοχρηματοδότηση

Σε μια εποχή, που τα «φουγάρα» στην Ελλάδα σβήνουν με απελπιστικά ταχείς ρυθμούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, με ορμητήριο την Καρδίτσα, στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα. Αποδεικνύει στην πράξη ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας μπορεί να ανασυνταχθεί, αποκτώντας, μάλιστα, μια κατεύθυνση απόλυτα προσανατολισμένη στις ανάγκες της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.

Η παραγωγή γλυκαντικών στέβιας και προϊόντων στέβιας αποτελεί ένα πρότζεκτ, που μπορεί να λειτουργήσει ως σηματωρός για το πώς η χώρα μπορεί να δει την άκρη του τούνελ της κρίσης, στηριζόμενη σε εξαιρετικά προϊόντα, που παράγει η ελληνική γη και οι Έλληνες αγρότες. Τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία και στον εξοπλισμό και διανέμονται μέσα από ίδιες δυνάμεις των παραγωγών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Περιγράφοντας την τριετή πορεία προς την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ο κ. Κουλοσούσας μας εξηγεί ότι, από το «βήμα μηδέν» μέχρι την τελική περάτωση της μονάδας, ο συνεταιρισμός σχεδίασε τη στρατηγική του με στόχο ένα υψηλής ποιότητας τελικό προϊόν, ικανό να ανταποκριθεί και στις πιο υψηλές απαιτήσεις του καταναλωτή. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επένδυσης αυτοχρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι αρχικά ξεκίνησαν με τη δοκιμαστική καλλιέργεια της στέβιας σε μεγάλη κλίμακα, μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ολοκλήρωση της μονάδας επιτρέπει στα 64 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας όχι μόνο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την παραγωγή τους, αλλά και για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα  www.ideesmag.gr

http://bit.ly/25OQsd1

Δείτε επίσης τα εξής:

Η ιστορία του χαλβά στα Τρίκαλα... Η ιστορια το χαλβά στα Τρίκαλα ξεκινάει το 1885 όπου ο Αθανάσιος Μάτης, μαζί με συντοπίτες του από τον Αμάραντο Τρικάλων, πηγαίνει στο Αϊβαλί της Μικρ...
Ευλογημένα Ελληνικά προϊόντα... Κάθε κουζίνα στον κόσμο είναι το σύνολο των προϊόντων της, των συστατικών της, με άλλα λόγια αυτών των βασικών τροφίμων και συνδυασμών γεύσεων που απο...