Πέντε επισκέψιμα οινοποιεία μια ανάσα από την Αθήνα

Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία

Τα επισκέψιμα οινοποιεία κοντά (ή και μέσα ακόμα) στην Αττική, αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για Σαββατοκυριακάτικες οινικές εξορμήσεις προσφέροντας απλόχερα γνώση, όμορφες εικόνες και ακόμα ωραιότερες γεύσεις και αρώματα.

Αρώματα αμπελιών, ξεναγήσεις στα μυστικά του οίνου, γευστικές εμπειρίες και εκλεκτές ετικέτες σε 5 “must” Κτήματα σε κοντινή απόσταση.

Κλείνετε την επίσκεψή σας, φορτώνετε το αυτοκίνητο με οικογένεια ή φίλους (ή και τα δύο) και σε μία ώρα και κάτι βρίσκεστε ήδη στο επίκεντρο της δημιουργίας εκλεκτών οίνων.

Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα

Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία

Το 1980 ο Γιώργος και η Αννα Κοκοτού δημιουργούν έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Σήμερα, το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα αποτελεί βασικό σημαιοφόρο του Αττικού αμπελώνα και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που… ανοίγει την όρεξη για οινικές δοκιμές και όχι μόνο: δραστηριότητες όπως ενασχόληση με τον βοτανόκηπό του, συγκομιδή μελιού, τρύγοι, βραδιές γευσιγνωσίας, καλλιτεχνικά events, παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους, πικ νικ και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του.
Info: Σταμάτα Αττικής, τηλέφωνα επικοινωνίας/κρατήσεις: 2108145113, 6946068010, 6948509580

Κτήμα Παπαγιαννάκου, Μαρκόπουλο

Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία

Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο Εν Ελλάδι.

Το Κτήμα Παπαγιαννάκου είναι το πρώτο οινοποιείο το οποίο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δένει αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία με στόχο να εξοικονομεί ενέργεια και να μην επιβαρύνει το οικοσύστημα που το περιβάλλει. Ταυτόχρονα όμως είναι και ιδιαίτερα καλαίσθητο στο μάτι, αξιοποιώντας τέλεια το ταίριασμα υλικών όπως η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί, μέσα από μία σύγχρονη και λειτουργική σχεδιαστική προσέγγιση. Διαθέτει χώρους για δεξιώσεις και πάρτι, ενώ συχνά πυκνά φιλοξενεί ποικίλες οινικές και μη εκδηλώσεις και γεύματα. Κάθε γωνιά του οινοποιείου είναι φτιαγμένη με γνώμονα την επισκεψιμότητα, ενώ η διαδρομή του επισκέπτη είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τον φέρνει κοντά στην παραγωγή του κρασιού, χωρίς όμως να εμποδίζει την παραγωγική διαδικασία.

Info: Πυθαγόρα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τηλ: 2299025206

Κτήμα Χατζημιχάλη, Αταλάντη

Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία

Περίπου μία ώρα και κάτι μέσω Εθνικής Οδού σας φέρνει face to face με ένα ιστορικό οινοποιείο, από εκείνα που σηματοδότησαν την επανάσταση στο σύγχρονο ελληνικό κρασί, με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Χατζημιχάλη. Ήταν άλλωστε το πρώτο «μπουτίκ» οινοποιείο στην Ελλάδα, όταν πριν τριάντα χρόνια τα οινοποιεία της εποχής μαζεύονταν μόλις σε μια… χούφτα. Σήμερα, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαθέτει συνολικά σχεδόν δυόμιση χιλιάδες στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων απίστευτης ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή και έχει συνολική παραγωγή ένα εκατομμύριο φιάλες ετησίως. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Μουσείο Οίνου και άνετους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι ξεναγήσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται με δοκιμές κρασιών, τοπικών τυριών και βόλτες στους αμπελώνες.
Info: Χουλέβαινα, Αταλάντη Φθιώτιδας, τηλ: 22330 80324, 22330 23172

Κτήμα Παλυβού, Νεμέα

Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία
Και από την Αταλάντη, στην «βασίλισσα» Νεμέα εκεί όπου μετά από μια ώρα απόσταση μέσω Αττικής Οδού βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο παλιά και γνωστά οινοποιεία της περιοχής. Ανοιχτό σχεδόν 365 τον χρόνο, το Κτήμα του Γιώργου Παλυβού διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος αμπελώνα στην περιοχή, ενώ το οινοποιείο του ήταν το πρώτο που έγινε οργανωμένο και επισκέψιμο. Ξεναγήσεις στον αμπελώνα και το οινοποιείο, οινο-δοκιμές, προβολές, σεμινάρια wine tasting, γεύματα ειδικά στημένα για να ταιριάζουν με τα κρασιά του Κτήματος και εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, συμπεριλαμβάνονται στα… κομφόρ που προσφέρει το Κτήμα στους επισκέπτες, επτά ημέρες την εβδομάδα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.  Αν μάλιστα πετύχετε τον κ. Παλυβό στα κέφια του, δεν είναι διόλου απίθανο να σας… φορτώσει στο αγροτικό και να σας πάει ψηλά στους λόφους με τα αμπέλια για να απολαύσετε «πιάτο» όλον τον κάμπο φάτσα- κάρτα και να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους εδάφους της έκτασης, οι οποίοι βγάζουν διαφορετικού στιλ κρασιά, από την ίδια ποικιλία.

Info: Αρχαία Νεμέα, Κόρινθος, τηλ: 27460 24190

Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια
Πέντε-επισκέψιμα-οινοποιεία

Αξιοποιώντας την εκλεκτή πρώτη ύλη που χαρίζουν τα πιο προνομιούχα αμπελοτόπια της Κεντρικής Εύβοιας, αλλά και εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές στην οινοποίηση, το οινοποιείο του Απόστολου και της Λένγκας Μούντριχα παράγει κρασιά… best sellers, τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Στα 22 χρόνια οινικής του πορείας, το Κτήμα Αβαντίς έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και να χαίρει της προτίμησης των απαιτητικών ελλήνων οινοφίλων. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν σε αυτό και στην κάβα βαρελιών του και – φυσικά – να δοκιμάσουν τα εκλεκτά του κρασιά συνοδεία ιδιαίτερων γεύσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες που είναι ανοικτό στο κοινό.

Info: Μύτικας Ληλαντίου, τηλ: 22210 55350

 www.greekaffair.gr
http://bit.ly/1TorxDs

Δείτε επίσης τα εξής:

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣ... Ένας διαγωνισμός που πραγματοποιείται για 13η χρονιά και αποτελεί θεσμό για την ελληνική γαστρονομία, ακολουθώντας τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οι...
Γιατι χρησιμοπιούνται τα αυγά στην παρασκευή κρασι... Γνωρίζατε ότι τα ασπράδια από τα αυγά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαύγεια και στην αφαίρεση σωματιδίων από το κόκκινο κρασί; Οι περισσότεροι απ...