Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου

Μέγα Σπηλαίου

Μοναστηριακός Τουρισμός Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου.

Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου-1

Η οκταώροφη Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου έχει χτιστεί κυριολεκτικά επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο σε υψόμετρο περί των 930 μ. Ιδρύθυκε από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς, τον Συμεών και τον Θεόδωρο, οι οποίοι μετά από οπτασία αναζήτησαν την ιστορηθείσα από τον Θεηγόρο Ευαγγελιστή Λουκά ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας. Ύστερα από πολλές περιπλανήσεις βρέθηκαν στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στη Ζαχλωρού όπου και συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ. η οποία και τους οδήγησε στη σπηλιά που είχε μόλις ανακαλύψει το θείο εικόνισμα.

Η μονή καταστράφηκε για πρώτη φορά το 840 από τους εικονομάχους, το 1460 και το 1640 από τους Τούρκους, το 1934 από πυρκαγιά και το 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, παραμένει έως και σήμερα στη Μονή Μέγα Σπηλαίου, είναι φτιαγμένη από κερί, αρώματα και μαστίχα και θεωρείται ένα από τα τέσσερα έργα του ευαγγελιστή Λουκά. Η εκκλησία έχει σημαντικές τοιχογραφίες του 1600, χειρόγραφα, Ευαγγέλια και λειψανοθήκες.

http://bit.ly/1UczXyn

Δείτε επίσης τα εξής:

Παναγιά Ευαγγελίστρια της Τήνου... Μοναστηριακός Τουρισμός: Παναγιά Ευαγγελίστρια Τήνου. Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου είναι ο πιο γνωστός προσκυνηματικός προορισμός του Ελ...
Αγίο Όρος: Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων... Μοναστηριακός Τουρισμός: Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους. Η Σκήτη Αγίας Τριάδος, επονομαζόμενη Καυσοκαλυβίων, βρίσκεται στο Νό...