Ο πληθυσμός της Τήνου είναι 8.590 (απογραφή 2011).

To 1856, το νησί αριθμούσε 21.873 κατοίκους. Μέσα σε μία πενταετία ο πληθυσμός μειώθηκε στο μισό, γεγονός που δικαιολογείται από τον οικοδομικό οργασμό της Αθήνας, κατά βάση, που ώθησε τους ξακουστούς στην Ελλάδα -και όχι μόνο- Τηνιακούς τεχνίτες σε εσωτερική μετανάστευση.

Οι μισοί περίπου κάτοικοι μένουν στη Χώρα, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται στα 41 χωριά που υπάρχουν από τους μεσαιωνικούς ή και βυζαντινούς χρόνους και στους 14 παραθαλάσσιους οικισμούς. Το καλοκαίρι τα περισσότερα χωριά ζωντανεύουν και ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάζεται.

Η Τήνος είναι γενικά ορεινή και άγονη, με ψηλότερα βουνά, τον Τσικνιά (729μ) στο Ν.Α. τμήμα του νησιού, τις Πατέλες (616μ) στο Δ τμήμα, το Κεχροβούνι (604μ) με τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Ξώμπουργο (640μ), βόρεια της Χώρας.

Δεν θα συναντήσετε δάση ή μεγάλες πεδιάδες. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση βρίσκεται στην Κώμη, ατον κάμπο της Κολυμπήθρας, και οι πιο εύφορες κοιλάδες είναι αυτές της Λιβάδας, της Ποταμιάς και της Αγάπης.

to-perasma-ths-agaphs-greekaffair.gr

Μεγάλος Ποταμός – Λάζαρος που εκβάλλει στην Κολυμπήθρα, και το Μαγκανάρι στη Λιβάδα που εκβάλλει στον ομώνυμο κόλπο είναι οι μεγαλύτεροι χείμαρροι.

Λόγω του επικλινούς εδάφους, και προκειμένου να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμη γη, οι κάτοικοι έχτισαν τις «ξερολιθιές» ή «πεζούλες» που συγκρατούν το χώμα και διαμορφώνουν τις χαρακτηριστικές «σκάλες» που θα συναντήσετε σε όλο το νησί.

Ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι δροσερό, ιδίως κατά την περίοδο των μελτεμιών (βόρειοι άνεμοι κατά τη διάρκεια της μέρας που πέφτουν τις νυχτερινές ώρες και παρατηρούνται κυρίως τον Αύγουστο).

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν κυμαίνονται μεταξύ 10° και 35°.

Η  ηλιοφάνεια είναι αυξημένη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες Αμερικάνων επιστημόνων έδειξαν ότι η περιοχή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον πλανήτη είναι το Ψαθονήσι, ένα νησάκι κοντά στη Δήλο που απέχει λίγα ναυτικά μίλια από την Τήνο.

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και η ξηρασία έντονη, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Παλαιότερα, σε περιόδους που η μεγάλη ξηρασία έθετε σε κίνδυνο τη σοδειά και επομένως το βιοπορισμό των κατοίκων, δεν ήταν σπάνιες οι λιτανείες και οι εκκλήσεις για την πολυπόθητη βροχή.

Ο αέρας -και κυρίως οι βόρειοι άνεμοι- αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος της Τήνου. Οι ντόπιοι έχουν «καταργήσει» την κλίμακα Μποφόρ και χαρκτηρίζουν τον άνεμο με βάση την  έντασή του σε «καπελάτο», «καρεκλάτο», «τραπεζάτο» και «καμπανάτο» ανάλογα με το αντικέιμενο που μπορεί να παρασύρει.

Εξερευνήστε την Τήνο και ανακαλύψτε τη δική σας μυστική ερμηνεία!

Και με της ιδιαίτερες Παραλίες οπως:

Αγ. ΔημήτριοςΑγ. ΘάλασσαΑγ. ΜάρκοςΑγ. ΠέτροςΑγ. ΡωμανόςΑγ. Σώστης,

Αγ. Φύλακτος , Αγ. Φωκάς, Αγκάλη, ΑπηγανιάΑποθήκες,

Άσπρος Γυαλός, ΒαθύΒουρνήΓαστριάΚαβαλουρκόΚαλάμιαΚαλύβιαΚαντάνη,

ΚαρδιανήςΚιόνιαΚολυμπήθραΚουμελάςΚουσίνιαΛιβάδαΛυχναφτιά.

kalyvia-paralia-greekaffair.gr

Η Τήνος, με έκταση 197 τ.χλμ είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο, κατά την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (το τέταρτο μετά και από την Πάρο κατά την Ε.Σ.Υ.Ε)

Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο, από την οποία χωρίζεται από το Στενό (μήκους 0,5 ν.μ.) και τη Μύκονο, από την οποία χωρίζεται από το Στενό της Μυκόνου (μήκους 11 ν.μ).

Η Σύρος με την Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, απέχει 12 ν.μ., Νοτιοδυτικά.

Από τον Πειραιά απέχει 86 ν.μ. και από τη Ραφήνα 62 ν.μ. Συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα δύο λιμάνια.

kolympithra-paralia-greekaffair.gr

Οι ντόπιοι διαιρούν το νησί γεωγραφικά στα Έξω Μέρη ή Οξωμεριά (Δ και ΒΔ τμήμα, από Καρδιανή και πέρα) και στα Μέσα Μέρη που αποτελούνται από τα Πάνω Μέρη (Ν τμήμα, από Χατζηράδο μέχρι Δυο Χωριά και Μυρσίνη) και τα Κάτω Μέρη (ΒΑ και Κεντρικό τμήμα, από Ταραμπάδο μέχρι Καλλονή και Βωλάξ). Η διάκριση αυτή αποτελούσε παλαιότερα τη διοικητική διαίρεση της Τήνου.

Παναγία Τήνου
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και τον συχνότερο προσκυνηματικό προορισμό εντός Ελλάδος. Το νησί της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένο με το Ναό της Μεγαλόχαρης και για πολλούς ταυτίζονται. Όποιος ζήσει το νησί αντιλαμβάνεται ότι μια γενίκευση δεν μπορεί να αποδώσει τη σχέση του ντόπιου με το Ναό που είναι βαθιά προσωπική. Ο ίδιος ο Ναός αναφέρεται μεταξύ των τηνιακών ως «Παναγία».Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
panagia-thnoy-greekaffair.gr
Στη θέση του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας προϋπήρχε βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.Οικοδομήθηκε στην αρχική του μορφή μέσα σε τρία έτη (1823-1826) χάρη στην εθελοντική εργασία των Τηνιακών και τις χρηματικές συνεισφορές πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.Πρόκειται για τρισυπόστατο ναό με θολωτά κλίτη και τρούλο πάνω από την Αγία Τράπεζα, που επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά ο Σμυρνιός Ευστράτιος Καλονάρης. Τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πάνορμο και τη Δήλο, λάξευσαν καλλιτέχνες της Έξω Μεριάς δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.Το καμπαναριό ύψους 29μ., με τρία φανάρια (ορόφους), θυμίζει εκείνο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης και αναστηλώθηκε το 1957 από τον Ιωάννη Φιλιππότη.Στους εξωτερικούς χώρους, φιλοτεχνήθηκαν ψηφιδωτά από άσπρα και μαύρα θαλασσινά βότσαλα.Τα εκατοντάδες τάματα στο εσωτερικό του ναού κρύβουν το κάθε ένα τη δική του ιστορία.