Ζάρακες: Ένα γραφικό χωριό στη Νότια Ευβοια

Οι Ζάρακες απότελούνται από τον οικισμό Ζαράκων, το παλιό χωριό Μαχαλά και την παραλία Ζαράκων.

Οι Ζάρακες είναι ένα ήσυχο γραφικό χωριό της Εύβοιας. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 600 κατοίκων. Μέχρι το 1953 λεγόταν Ζάρκα. Το χωριό στην ουσία αποτελείται από δύο γειτονιές. Όλοι μένουν στην καινούργια γειτονιά. Γραφικότερη όμως είναι η παλιά γειτονιά, που λέγεται Μαχαλάς. Τα σπίτια του παλιού χωριού ήταν ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, πετρόχτιστα παραδοσιακά αρχοντικά και η στέγη τους ήταν καλυμμένη από μαρμάρινες πλάκες της περιοχής του χωριού.

Ζάρακες

Ζάρκα-Zarakes

Το παλιό χωριό ήταν κτισμένο κοντά σε μια καταπράσινη ρεματιά. Το Μαχαλά το «ανακάλυψαν» μερικοί ξένοι και Έλληνες λάτρεις της φύσης, που εδώ και μερικά χρόνια αγόρασαν και αναστηλώνουν τα παλιά πέτρινα σπίτια, προσπαθώντας να διατηρήσουν το χρώμα που είχαν πριν 100-150 χρόνια.

Ζάρακες (1)

Ζάρακες (2)

Στο κέντρο του οικισμού των Ζαράκων, βρίσκεται πύργος, διαμορφωμένος σε ανεμόμυλο, που έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι γνωστός με το όνομα «Ελληνόπυργος» ή «Ληνόπυργος».

Ελληνόπυργος

Παραλία Ζάρακες

Η παραλία Ζαράκων ή Φρυνιακός βρίσκεται σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από τους Ζάρακες και προσφέρεται για κολύμπι. Είναι ήσυχη παραλία με εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά. Η υπόλοιπη παραλία είναι άγρια και γεμάτη σπηλιές.

Παραλία-Ζάρακες-(2)

clipart-eyes-blue-eyes-png-kKCxj4-clipart  Το Διαβάσανε… 3814

http://bit.ly/1WLflnl

Δείτε επίσης τα εξής:

Καϊμακτσαλάν: Tο υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της... Καϊμακτσαλάν  το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας ιδανικά για χειμερινές διακοπές. Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: ένα «παραμυθένιο» χειμερινό θέρετ...
Έσπασε το φράγμα των 20 εκατ. αφίξεων... Το «φράγμα» των 20 εκατ. αφίξεων έσπασε η αύξηση κατά 21,9% των τουριστών που σημειώθηκε το 10 μηνο του 2014 εκτοξεύοντας στα ύψη και τις ταξιδιωτικές...