ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Πικάντικες τροφές: 10 λόγοι που πρέπει να τις εντάξουμε στη διατροφή μας!

Πικάντικες τροφές: 10 λόγοι που πρέπει να τις εντάξουμε στη διατροφή μας!

Πικάντικες τροφές: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το να προσθέτουμε μπαχαρικά στα πιάτα μας, εκτός από τη βελτιωμένη γεύση, μπορεί να εξασφαλίσει και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

 

Τα πικάντικα φαγητά θεωρούνται απόλαυση σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου επειδή τα μπαχαρικά τους προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση. Όλοι οι πολιτισμοί διαθέτουν πιάτα που διεγείρουν και τονώνουν τον ουρανίσκο σας με μπαχαρικά και προσθέτουν καυτερή γεύση σε καθημερινά συστατικά.

Αν όμως σας αρέσουν πικάντικες τροφές όπως οι πιπεριές τσίλι, το κάρι και τα καυτερά λουκάνικα, υπάρχουν κι άλλα θετικά στοιχεία που μπορείτε να αποκομίσετε εκτός από τη γεύση.

Πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι το να προσθέτουμε μπαχαρικά στα πιάτα μας, μπορεί να μας εξασφαλίσει οφέλη και για την υγεία μας.Η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφίμων έχει, επίσης, συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και ισχαιμικές παθήσεις της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος.

Εκτός, λοιπόν, από την ενίσχυση της απόλαυσης του φαγητού, μερικά από αυτά τα μπαχαρικά παρέχουν θρεπτική αξία έχοντας αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η καψαϊκίνη, για παράδειγμα που αποτελεί την κυρίαρχη πικάντικη ουσία στις πιπεριές τσίλι, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και μειώνει βραχυπρόθεσμα την όρεξη, όταν προστίθεται σε σχετικά υψηλή δόση (3-30 mg καψαϊκίνης). Η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μετά την πρόσληψη της πιπεριάς τσίλι, υποδηλώνει ότι η μείωση της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να οφείλεται στην ανορεκτική επίδραση των κατεχολαμίνων. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι τώρα ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, είναι πολύ ενδιαφέρον να διερευνήθει εάν τα καυτερά μπαχαρικά, μπορούν να δράσουν συνεργιστικά με τις κοινές στρατηγικές απώλειας βάρους.

Οφέλη απο τις πικάντικες τροφές:

 

1. Βοηθούν να χάσουμε βάρος

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη που επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθά το σώμα να κάψει θερμίδες γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Επιπροσθέτως μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πικάντικα φαγητά, καταναλώνουν μικρότερες μερίδες, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και λιγότερες θερμίδες.

2. Είναι ωφέλιμα για την καρδιά

Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς με το να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος να διαλύει τους θρόμβους στο αίμα. Έρευνα έχει δείξει ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη) αντιστάθηκε στην οξείδωση για περισσότερο χρόνο (κάτι που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες) όταν προστέθηκε τσίλι στην καθημερινή διατροφή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Η καψαϊκίνη στις πιπεριές καταπολεμά επίσης τη φλεγμονή, η οποία έχει αναγνωριστεί σαν ένας παράγοντας κινδύνου για τις παθήσεις της καρδιάς. Επιπροσθέτως οι στατιστικές δείχνουν ότι πολιτισμοί που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, σημειώνουν πολύ μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Όταν καταναλώνετε πικάντικα φαγητά, η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει. Ως εκ τούτου αυξάνεται η ροή του αίματος και η καρδιά χτυπά πιο δυνατά. Οι πιπεριές βοηθούν στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C.

4. Δρουν κατά του καρκίνου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τσίλι και κάρι, μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Η καψαϊκίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί ακόμη και την «καταστροφή» τους χωρίς να βλάπτονται τα περιβάλλοντα κύτταρα. Σε χώρες όπου η διατροφή έχει παραδοσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, όπως η Ινδία και το Μεξικό, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

5. Βελτιώνουν την πέψη

Τα πικάντικα μπαχαρικά βελτιώνουν επίσης τη διαδικασία της πέψης επειδή αυξάνουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τη ροή του αίματος προς το στομάχι καθώς και τη βλεννογόνο επένδυση γύρω από αυτό. Η καψαϊκίνη επίσης βοηθά στο να σκοτώνονται τα βακτήρια και αποτελεί τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική ουσία για τα έλκη στο στομάχι. Ωστόσο, αν έχετε καούρα από τα πικάντικα τρόφιμα, προσπαθήστε να πάρετε ένα αντιόξινο χάπι που θα εξουδετερώσει τα οξέα στο στομάχι.

6. Αρθρίτιδα

Ο κουρκουμάς μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και την καταστροφή των ανθρώπινων οστών. Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά, συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

7. Κρύωμα και γρίπη

Το συστατικό καψαϊκίνη, επιταχύνει την εφίδρωση και απαλύνει τη δυσφορία που προκαλεί η γρίπη και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Βοηθά επίσης να ανοίξουν οι ρινικές δίοδοι. Μπορεί επίσης να μειώσει την ιγμορίτιδα και άλλα συμπτώματα που έχουν σχέση με τη γρίπη.

8. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά πικάντικα γεύματα, μπορούσαν να κοιμηθούν πιο εύκολα. Επίσης, ξυπνούσαν ευκολότερα και είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

9. «Ανεβάζουν» τη διάθεση

Οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών, οι οποίες κάνουν τον οποιοδήποτε πόνο να εξασθενεί και μας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας. Μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντικαταθλιπτικό και σαν ισχυρό αγχολυτικό.

10. Βελτιώνουν την αναπνοή

Οι καυτερές πιπεριές λειτουργούν σαν ένα αποσυμφορητικό και μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, ιγμορίτιδα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, μας βοηθούν να αναπνέουμε καλύτερα με το να ανοίγουν τις φραγμένες ρινικές διόδους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα πικάντικα τρόφιμα με μέτρο ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή απλά μια σχετική δυσανεξία προς αυτά. Μάθετε να τρώτε το φαγητό σας πικάντικο και καυτερό και απολαύστε τα πλεονεκτήματα από τα πικάντικα φαγητά.

Υ.γ.

Αν έχετε δέρμα με τάση για ακμή, πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με τέτοιους είδους τροφές και να «φουντώσει», ενώ μπορεί να γίνει παρόμοια ζημιά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα είναι πιο ευάλωτ και αντιδραστικά τότε και λόγω του ότι κάποιες πικάντικες τροφές τα διογκώνουν, το δέρμα δείχνει λιγότερο νεανικό και περισσότερο παραμορφωμένο στην εμμηνόπαυση.

 

Related posts

Θάνος Ε. Ασκητής – Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Τι είναι το Cuckolding;

Newsroom

Φτιάξτε αυτό το Ρόφημα για να Καθαρίσετε το Ήπαρ σας & Αποτοξινώσετε το Σώμα σας σε 5 ημέρες!

Newsroom

Το εμβόλιο της J&J φέρει πιθανή παρενέργεια του σύνδρομού Guillain-Barré & καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα

Newsroom