ΑΦΕΛΙΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Οι Αφέλιες είναι παραδοσιακό πιάτο της κυπριακής κουζίνας, όπου το κρασί χρησιμοποιείται για να μαλακώσει το κρέας και να ενισχύσει τη γεύση. Πρόκειται για πιάτο οικογενειακό, ιδανικό για γιορτές και καθημερινά γεύματα, με έντονη την αρωματική νότα του κόλιανδρου.
Υλικά (4-6 άτομα)
-
1 κιλό χοιρινό κρέας (ώμος ή σπάλα)
-
8 φλιτζάνια κόκκινο κρασί (ξηρό)
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο παρθένο
-
2 κουταλιές τριμμένο κόλιαντρο
-
Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
-
Προαιρετικά: 1-2 σκελίδες σκόρδο ή φρέσκα μυρωδικά για έξτρα άρωμα
Τρόπος Παρασκευής
Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους ~3-4 εκ. και το τοποθετούμε σε λεκάνη. Προσθέτουμε το μισό κρασί ώστε να καλύπτει το κρέας και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αδειάζουμε το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό για άλλες 2 ώρες. Το διπλό μαρινάρισμα μαλακώνει το κρέας και ενισχύει το άρωμα. Στραγγίζουμε το κρέας και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το κρασί. Σοτάρουμε τους κύβους σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό και το κρασί που κρατήσαμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει 1-1,5 ώρα μέχρι το κρέας να μαλακώσει.10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το κόλιαντρο για άρωμα. Σερβίρουμε τα αφέλια πάνω σε πιλάφι ή ρύζι, συνοδεύοντας με πατάτες ή γιαούρτι. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά για χρώμα και άρωμα.
Tips
Προτιμήστε ώμο ή σπάλα χοιρινού για ζουμερό αποτέλεσμα.Το κόλιαντρο προστίθεται στο τέλος για να κρατήσει το άρωμά του. Συνοδέψτε με πιλάφι ή πλιγούρι, που απορροφούν τη σάλτσα.
