ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Αγία Άννα: Η Μητέρα της Παναγίας, η Γιαγιά του Χριστού! – (Σήμερα 9 Δεκεμβρίου, εορτή της Σύλληψης της Θεοτόκου)

Αγία Άννα: Η Μητέρα της Παναγίας, η Γιαγιά του Χριστού! – (Σήμερα 9 Δεκεμβρίου, εορτή της Σύλληψης της Θεοτόκου)

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές το χρόνο την Αγία Άννα: Στις 9 Δεκεμβρίου τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Αγία Άννα τιμάται και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία.

 

Γράφει ο Θεολόγος – συγγραφέας Γιώργος  Φουκαδάκης  

 

 

Η Αγία Άννα, η Μητέρα της Παναγίας μας, καταγόταν από τη φυλή Λευί. Ο πατέρας της ονομαζόταν Ματθάν και ήταν ιερέας στη Βηθλεέμ στα χρόνια της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου, του βασιλιά των Περσών Σοπώρου και λίγο πριν τον Ηρώδη τον γιο του Αντίπατρου. Μητέρα της ήταν η Μαρία. Οι γονείς της είχαν δύο ακόμη παιδιά: τη Σοβή (κόρη της ήταν η Ελισάβετ, η μητέρα του Προδρόμου) και τη Μαρία (κόρη της η Σαλώμη).

Ο Ιωακείμ και η Άννα

Η Άννα παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Ιωακείμ, ο οποίος καταγόταν από τη γενιά του Δαυίδ. Ζούσαν ευλογημένη ζωή και τηρούσαν με ευλάβεια τις εντολές του Θεού.
Η Άννα ήταν σε μεγάλη ηλικία, είχε περάσει τα 57 χρόνια της και δεν είχε αποκτήσει παιδί. Στην Ιουδαϊκή κοινωνία θεωρούσαν όνειδος και ντροπή το να μην έχεις αποκτήσει παιδί, καθώς περίμεναν τον ερχομό του Μεσσία και οι άτεκνοι αποκλείονταν από τη μεγάλη αυτή προσμονή.
Ο Ιωακείμ και η Άννα, όμως, αντιμετώπιζαν την ατεκνία τους με υπομονή και πίστη.
Προσεύχονταν αδιαλείπτως. Παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει βρέφος,
παρηγοριά στη μόνωσή τους και γλυκιά ελπίδα των γηρατειών τους.

Ο Θεός ανταποκρίθηκε στις προσευχές τους. Έστειλε στην Άννα Άγγελο Κυρίου για να της ανακοινώσει την απόφαση Του, το θείον δώρο Του. Πλήρωσε την ιερή της γαστέρα με τη χαρά της μοναδικής ευτεκνίας. Ήταν τότε η Άννα 58 και ο Ιωακείμ 69 χρονών! Ο Κύριος βράβευσε τη μεγάλη ευσέβειά τους και την απαράμιλλη ελεημοσύνη τους υπέρ των ορφανών και των φτωχών.

Φώναξε δυνατά τότε η Άννα:
«Ζει Κύριος ο Θεός! Είτε αγόρι γεννήσω είτε κορίτσι θα το προσκομίσω δώρο στον
Θεό μου, για να τον υπηρετεί όλη του τη ζωή».

Η Άννα συνέλαβε και απέκτησε σε μεγάλη ηλικία τη Μαρία, την Παναγία μας. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την αφιέρωσαν στον Θεό. Ο δίκαιος ιερέας Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννη του Προδρόμου, την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων, εκεί όπου μόνον ο Αρχιερέας μπορούσε να εισέλθει για να θυμιάσει μία φορά τον χρόνο!

Και παρέμεινε η Παναγία μας εκεί έως τα δώδεκα χρόνια της, τρεφόμενη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Επιστρέφοντας στη Ναζαρέτ, αξιώθηκε την εκ νέου επίσκεψη του Αρχαγγέλου για να της ανακοινώσει τον Ευαγγελισμό της, το ότι έλαβε μεγάλη Χάρη από τον Θεό και θα συλλάβει τον Ύψιστο. Οι γονείς της έζησαν έως την ηλικία που η Παναγία μας έγινε 11 χρονών. Κοιμήθηκαν και οι δυο σε σύντομο χρονικό διάστημα, δώδεκα χρόνια μετά την υπέρλογη σύλληψη της Παναγίας από την Αγία Άννα.

Άγιος-Παΐσιος

Ο Άγιος Παΐσιος

Ο Άγιος Παΐσιος από μικρό παιδί έτρεφε μεγάλη ευλάβεια στους γονείς της Παναγίας μας Ιωακείμ και Άννα. Τους θεωρούσε ως το απαθέστερο ζευγάρι που υπήρξε ποτέ! Αν υπήρχε πιο πριν τέτοιο αγνό ζευγάρι, έλεγε, ο Θεός θα κατέβαινε νωρίτερα στη γη! Ανέφερε μάλιστα σε ένα φίλο του πριν ακόμα γίνει μοναχός ότι θα ήθελε να του δώσουν το όνομα Ιωακείμ. Είχε πνευματικό βίωμα του γεγονότος, όταν
ήταν μοναχός στο Ησυχαστήριο του άλλου ευλογημένου ζεύγους Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης στον Σινά (1962-1964).

Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου τη Σύλληψη της Θεοτόκου από την Αγία Άννα (Την επόμενη της Γέννησης της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), την εορτάζει μαζί με τον Ιωακείμ και στις 25 Ιουλίου εορτάζει την Κοίμησή της.

Η Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος

Η παλαιότερη και μεγαλύτερη Σκήτη του Αγίου Όρους, το «Ιερό βήμα» του Ναού του Άθωνα, απλώνεται σαν χελιδονοφωλιά σε μια πλαγιά του και σε υψόμετρο 500 μέτρων, με πληθώρα νερών που κατεβαίνουν από τον Άθω. Ιδρύθηκε τον 14 ο αιώνα και το Κυριακό της οικοδομήθηκε το 1680. Η Σκήτη έχει αναδείξει 16 γνωστούς και πολλούς άγνωστους Αγίους.
Στο Καθολικό της, στον Ναό της Αγίας Άννας, υπάρχει το αριστερό πόδι της μητέρας της Παναγίας, το οποίο το έφεραν μοναχοί από την Ασία. Κάτω από το κοιμητήριο της Σκήτης, σε ένα μικρό σπήλαιο, ασκήτευσε τον 16 ο αιώνα για κάποιο διάστημα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας.
Η αθλήτρια του ακοντισμού Άννα Βερούλη, ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς την Αγία Άννα για την απόκτηση του παιδιού της, έχει αφιερώσει στην εικόνα της το χρυσό μετάλλιό της στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του 1982, στην Αθήνα.
Στη Σκήτη της Αγίας Άννας συνάντησα τον Βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο, πριν 15 χρόνια, οδοιπόρος και εκείνος (καθώς δεν έχει αυτοκίνητα και μπορείς να ανέβεις τα 2000 σκαλιά της μόνο με τα πόδια ή με μουλάρια) και ταπεινός προσκυνητής. Με ταπείνωση και εγκαρδιότητα συνομίλησε μαζί μας στο Κυριακό της Σκήτης. Τονθυμάμαι να φιλάει με ευλάβεια το θησαυρό της Σκήτης, το άγιο Λείψανό της, το
αριστερό πόδι της Αγίας Άννας (ενώ η συνοδεία του απλώς υποκλίθηκε μπροστά σ’ αυτό) και να γονατίζει μπροστά στην εικόνα της και να την προσκυνάει.

Η Αγία Άννα πρεσβεύει για τους ευλαβείς προσκυνητές της Σκήτης της και για όλον τον κόσμο.

Ιδίως για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, είναι ταχεία η επέμβασή της. Γιατί η ίδια έζησε τον πόνο της ατεκνίας. Και έτσι μετατρέπει σε χαρά τη στενοχώριά τους αυτή. Η εικόνα της στο Κυριακό της Σκήτης, στον αφιερωμένο ναό στην ίδια, λαμπρύνεται από πλήθος φωτογραφιών παιδιών που με τη
μεσιτεία της θαυματουργικά αποκτήθηκαν. Έλαβαν και εφαρμόστηκαν πνευματικές συμβουλές, οι μοναχοί προσεύχονταν για τα ζευγάρια αυτά, οι ιερείς στην καθημερινή Θεία Λειτουργία της Σκήτης διάβαζαν τα ονόματα και έβγαζαν μερίδα στην Πρόθεση, και εν τέλει η ευλογία διασκορπίστηκε στον κόσμο. Αναφέρονται και πολλές ιάσεις ασθενών.

Ο ονομαστός Παπα-Γιάννης της Σκήτης της Αγίας Άννας. Μια σύντομη αναφορά.

Μια σύντομη αναφορά.
Σήμερα η Σκήτη είναι κατάμεστη από Καλύβες και Ησυχαστήρια. Κάθε χρόνο αναλαμβάνει Δικαίος, από μια συνοδεία. Συναντάς ασκητές που έχουν φτάσει σε υψηλά πνευματικά μέτρα, όπως ο ονομαστός, διορατικός και δια Χριστόν σαλός Πατέρας Ιωάννης (Παπα-Γιάννης Γιαννουλάκης), ο Γέροντας της Καλύβης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος πλησιάζει, πλέον, τα εκατό έτη του στον κόσμο.
Από τότε που πήγε εκεί, δε βγήκε να πάει ούτε στη Δάφνη, το λιμανάκι του Αγίου Όρους. Μου έλεγε ότι ο Άγιος Παΐσιος εξομολογήθηκε αρκετές φορές σε αυτόν. Του είχε πει μάλιστα να μην πάει στους γιατρούς για την ασθένειά του και θα ζούσε άλλα έξι χρόνια (το θέλημα του Θεού όμως ήταν να μείνει το σώμα του έξω στον κόσμο).

Εμπλούτισε τη συνοδεία του με μοναχούς που του έστειλε ο σύγχρονος Άγιος, όπως του έστειλε μετά την κοίμησή του και τα γατάκια που τον συντρόφευαν στην Παναγούδα. Είναι μια αυστηρή συνοδεία, με μεγάλο ασκητικό αγώνα και φιλανθρωπικό έργο στον κόσμο. Υπάρχει μια πληροφορία ότι οι 12 αόρατοι (γυμνοί) ασκητές που ζουν χειμώνα-καλοκαίρι στον Άθωνα κατεβαίνουν για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία σε αυτήν την Καλύβη. Είχα ακούσει το 2019, πριν αρχίσει η πανδημία του κορωνοϊού, τον λόγο του: «Θα φεύγουν καλοί και κακοί μαζί. Δε θα προλαβαίνουνε οι ζωντανοί να θάβουν τους πεθαμένους»!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Greekaffair.news  με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Related posts

Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου (25 Ιουλίου)

Newsroom

Άγιος Νικηφόρος Φωκάς: Ο Μέγας Αλέξανδρος του Βυζαντίου & απελευθερωτής της Κρήτης

Μετέωρα-Ιερά Μονή Ρουσάνου

Newsroom