ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Άγιος Παΐσιος: «Αν ο Θεός άφηνε την τύχη του Έθνους στους πολιτικούς θα καταστρεφόμασταν»

Άγιος Παΐσιος: «Αν ο Θεός άφηνε την τύχη του Έθνους στους πολιτικούς θα καταστρεφόμασταν»

 

«Ο Γέροντας Παΐσιος στα θέματα της Πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοὶ να είναι αδιάφοροι. Πολύ λυπόταν που έβλεπε πνευματικοὺς ανθρώπους νὰ επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για την Πατρίδα.

Έλεγε:«Σε μια εποχή που ο Σατανάς οργιάζει και οι άνθρωποί του οργανώνονται, οι Έλληνες βρίσκον…ται σε νάρκη. Τον εαυτό του μόνο κοιτάει να βολέψη ο καθένας και τίποτε περισσότερο. Και ό,τι να τους κάνεις, όσο κι αν τους κουνήσης, με τίποτε δεν ξυπνούν».

Ο καημός του και η απορία του ήταν πως οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται που ὁδηγούμαστε. Ο ίδιος από παλαιά διέβλεπε την σημερινή κατάσταση και ανησυχούσε, αλλά δεν διέσπειρε τις ανησυχίες του στον κόσμο. Έδινε ελπίδα και αισιοδοξία. Έλεγε: «Απὸ το κακό που επικρατεί σήμερα θὰ βγει μεγάλο καλό». (Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου †Ιερομονάχου ΙΣΑΑΚ)

Την 25η Μαρτίου ο Ελληνισμός γιόρτασε την Επανάσταση του 1821. Γιόρτασε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας, που στο όνομα της Αγίας Τριάδος ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.

Σήμερα από την Σκήτη της Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, θεωρώ ότι πρέπει να λάβει και την απάντηση ο πρώην Υπουργός κ.Φίλης, στις αναφορές του ότι δεν δύναται το Σύνταγμα της Ελλάδος να έχει στο Προοίμιό του την επίκληση στην Αγία Τριάδα και ότι κάτι τέτοιο συνιστά υποβιβασμό για το Σύνταγμα και την Αγία Τριάδα.

Εξ ορισμού το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος επάνω στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας μιας χώρας όσον αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, την οργάνωση και βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους και των θεσμών.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος δημιουργήθηκε από εκείνους τους Έλληνες που αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα για τον απελευθερωτικό αγώνα, που άφησαν σπίτια και οικογένειες και πήραν τα βουνά, που θυσίασαν τα πάντα για να αποκτήσει αυτός ο τόπος ένα μέλλον.

Αυτοί λοιπόν οι ήρωες κ.Φίλη, ξεκίνησαν τον αγώνα τους στο όνομα της Αγίας Τριάδος και όχι από φυσικά από τηλεοπτικούς δέκτες και κοινοβουλευτικές καρέκλες, αλλά από τα πεδία των μαχών και της θυσίας. Για αυτό το λόγο, στο όνομα στο οποίο ορκίστηκαν ότι θα δώσουν και τη ζωή τους και πάνω σε αυτό το όνομα που βροντοφώναξαν «Ελευθερία ή θάνατος», αυτό της Αγίας Τριάδος, επέλεξαν να μπει και ως προοίμιο στο Σύνταγμα.

Και όχι ως επικεφαλίδα που εσφαλμένα αναφέρετε κ. Φίλη. Προοίμιο σημαίνει, πρόλογος ενός ιδίας σημασίας κειμένου, σημαίνει η προϋπόθεση για να ισχύουν όλα τα μετέπειτα, σημαίνει η απαρχή μιας ευρύτερης και ιδίας έννοιας ακολουθίας που προαναγγέλλει τα επόμενα.

Έτσι λοιπόν ο Μακρυγιάννης δικαιούται να ομιλεί για το Σύνταγμα. Εσείς κ.Φίλη τί θυσιάσατε για αυτή την πατρίδα και έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε άποψη για το Σύνταγμα των Ελλήνων;

Δεν προβληματίζεστε ότι ενώ στην Αμερική ένας Πρόεδρος τιμά τους ήρωες, την Εκκλησία δια μέσω του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τους ομογενείς και τον Ελληνισμό, ενώ εσείς που θεωρείστε Έλληνας, με την πρώτη ευκαιρία καταφέρεστε κατά του Θεού και με την φθηνότατη πρόφαση ότι υποβιβάζεται η Αγιά Τριάδα;

Κ.Φίλη η Αγία Τριάδα να γνωρίζετε ότι λέγεται και ζωοποιός. Έχει δε τόση αγάπη για το ανθρώπινο γένος, που ο Θεός «υποβιβάστηκε» σε άνθρωπο για να ανεβάσει όλη την ανθρωπότητα στη Θέωση, στην κοινωνία της Αγίας Τριάδος.

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στον οποίο οι Έλληνες οφείλουν τα μέγιστα για το Σύνταγμά τους, ήταν άνθρωπος με αγάπη προς τον Θεό όσο λίγοι και γι’ αυτό κατά καιρούς πολεμήθηκε από πολλούς.

Ο Άγιος Παΐσιος τον υπερασπίστηκε με θέρμη όπως θα δούμε και στο ιστορικό κείμενο με τον τίτλο «Υπέρ του Γένους και της Πατρίδος».

Γράφει το απόσπασμα:

«Δημοσίευσε ένα σύντομο κείμενο υποστηρίζοντας τον αγνότατο πατριώτη και ευλαβέστατο ήρωα Μακρυγιάννη από τις εναντίον του άδικες και ψευδείς κατηγορίες. Πέρα από την αποκατάσταση της αληθείας, υπήρχε τότε, όπως και σήμερα, επιτακτική ανάγκη προβολής ενός ιδανικού προτύπου προς μίμηση για τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και για υποβοήθηση του λαού να αποκτήσει ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των κυβερνητών του Έθνους μας».

Αλήθεια κ. Φίλη η αμάθεια είναι εχθρός για τον άνθρωπο, αλλά η ιστορική αμάθεια μπορεί να αφανίσει και ολόκληρα Έθνη. Μην λησμονείτε και να μη σαν φαίνονται ως παιδικά παραμύθια, ότι ο εκλεκτός λαός του Ισραήλ όταν αρνήθηκε τον Μεσσία και την θεμελιώδη αρχή ότι των πάντων προΐσταται ο Θεός, δεν πέρασε μία γενεά και αφανίστηκε. Και χρειάστηκαν 2000 χρόνια για αυτή την παιδαγωγία του Θεού προς το Ισραήλ για να επανέλθει.

Εμείς ως Ορθόδοξοι Έλληνες ευχόμαστε το Ισραήλ να γνωρίσει την αλήθεια και να μεγαλουργήσει προς δόξαν Θεού και από τη δική μας πλευρά να παραδειγματιζόμαστε από τα δεινά που γνώρισε αυτός ο λαός. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε δικαιολογία. Αυτά τα 2000 χρόνια εμείς γνωρίσαμε τον Χριστό κι εκεί ελπίζουμε, γιατί και ο Άγιος Παΐσιος την σωτηρία του Έθνους την περίμενε από τον Θεό και ο Άγιος Πορφύριος έλεγε ότι τώρα ο Θεός θα βάλει φανερά το χέρι Του.

 

 

Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς 
Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πήγης, Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους

 

 

 

πηγη

Related posts

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Ότι κάνουμε να το κάνουμε για τον Θεό»

Γέρων Γεώργιος: Όλοι φταίμε γι’ αυτό που βιώνει σήμερα ο πλανήτης (BINTEO)

Προφητεία τού Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη: Φυλάει ο Θεός την Ελλάδα μας τώρα για να την δοξάσει μετα ιδιαιτέρως ….