ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Να διαβάζετε το Ψαλτήριο « είναι κεραυνός για το διάβολο»

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Να διαβάζετε το Ψαλτήριο « είναι κεραυνός για το διάβολο»

 

Ο Άγιος Παΐσιος  χρησιμοποιούσε πολύ το Ψαλτήριο για τις προσευχές του ήταν το πνευματικό του όπλο όπως έλεγε και ο ίδιος

 

 Το  Ψαλτήριο είναι το γνωστότερο βιβλίο στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Χρησιμοποιείται καθημερινά σε κάθε Ακολουθία (Εσπερινό, Όρθρο, Ώρες κλπ.), και, με την μορφή μεμονωμένων Ψαλμών ή στίχων, στην θεία Λειτουργία και στα υπόλοιπα Μυστήρια. Ολόκληρη η υμνολογία της Εκκλησίας μας στηρίζεται πάνω σε αυτό.

Ο προφήτης Δαυίδ το συνέταξε θείω Πνεύματι κινούμενος, και για τον λόγο αυτό οι στίχοι του περιέχουν βαθιά νοήματα. Το Ψαλτήριο αποτελεί “δημόσιο θησαυροφυλάκιο διδασκαλίας”, ένα “κοινό ιατρείο, το οποίο περιέχει το ιατρικό κάθε πάθους”, κατά τον μέγα Βασίλειο.

Όλοι οι Άγιοι αγαπούσαν και διάβαζαν το Ψαλτήρι. Οι νεώτεροι Καππαδόκες Άγιοι όμως, Αρσένιος και Παΐσιος, το χρησιμοποίησαν επιπλέον και ως Ευχολόγιο. Ο άγιος Αρσένιος, επειδή δεν εύρισκε στο Ευχολόγιο την ανάλογη Ευχή για όλες τις περιπτώσεις που του ζητούσαν βοήθεια οι άνθρωποι, άρχισε να χρησιμοποιεί και τους Ψαλμούς.

Για κάθε Ψαλμό όρισε ένα αίτημα προσευχής, το οποίο είχε κάποια σχέση με το νόημα του Ψαλμού.

Ο Άγιος Παΐσιος  επίσης χρησιμοποιούσε πολύ το Ψαλτήριο .»Είναι κεραυνός για τον διάβολό» έλεγε. «Σε μια δύσκολη κατάσταση αν διαβάσεις ψαλτήρι νιώθεις ανακούφιση, λύτρωση σιγουριά ότι θα βοηθήσει ο θεός».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του μάλιστα η προσευχή του για τον κόσμο γινόταν κυρίως  με την βοήθεια του Ψαλτηριού, το οποίο είχε χωρίσει σε τρία τμήματα και διάβαζε ένα κάθε μέρα. Η προσευχή του αυτή στηριζόταν στα αιτήματα   που είχε ορίσει ο άγιος  Αρσένιος για κάθε  Ψαλμό .

 

Το Ψαλτήριον είναι μεγάλος θησαυρός, διδάσκαλος προσευχής και σχολείο τής πνευματικής ζωής.

 

Ο Μέγας Αθανάσιος γράφει ότι στο Ψαλτήριο περιλαμβάνονται όλες οι καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής και ψυχής. Και άλλοι άγιοι Πατέρες, αρχαίοι και σύγχρονοι, πολύ το επαινούν και το συνιστούν. Στις ιερές Μονές αναγινώσκεται το Ψαλτήριο στις Ακολουθίες κάθε εβδομάδα από μία φορά, χωρισμένο σε 20 Καθίσματα τμήματα· 1ο Κάθισμα [Ψαλμοί 1-8]: στον Εσπερινό του Σαββάτου κ.ο.κ.) και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή από δύο φορές την εβδομάδα.

 

Καλό είναι ο κάθε πιστός νέος, αλλά και ο κάθε πιστός να το χρησιμοποιεί· όχι μόνο σε κάποιες περιστάσεις, αλλά να το μελετά τακτικά και να προσεύχεται με αυτό, ώστε να εξοικειώνεται συνεχώς με το Ψαλτήρι. Κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι ότι το Ψαλτήριο σε αρκετά σημεία είναι δυσνόητο. Όταν όμως κανείς εξοικειωθεί μαζί του, γίνεται πολύ αγαπητό μελέτημά του και οι Ψαλμοί αγαπημένες του προσευχές. Νιώθει ότι γράφτηκαν για εκείνον. Αντλεί από αυτό πολλή δύναμη και παρηγοριά.

 

Απόσπασμα από το Ψαλτήριον Προσευχητικόν 

Related posts

Πλήθος πιστών χριστιανών στην υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας Ελένης (ΦΩΤΟ)

Prootos

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Για να αγαπήσουμε τον Θεό, πρέπει να πιστέψουμε στον Θεό

Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης: Τώρα πολεμᾶμε μέ τόν διάβολο. Γι’αὐτό κοιτᾶξτε νά ἀδελφωθῆτε πιό πολύ