Σε τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, καθώς η ακρίβεια έχει εκτοξεύσει τις ανελαστικές αυτές δαπάνες, αφήνοντας στην άκρη άλλες, όπως η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία.

 

Μόνο τα τρόφιμα απορροφούν το ένα πέμπτο της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών, και μέσα σε έναν χρόνο η δαπάνη για αυτά αυξήθηκε κατά 4,5% (2022-2023).

Συνολικά, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πέρυσι ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2022, με το ένα στα δύο νοικοκυριά να δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ τον μήνα. Για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία, η δαπάνη του ενοικίου αντιπροσώπευε κατά μέσο όρο το 16,8% του προϋπολογισμού τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των ελληνικών νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορούσε τα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%), τη στέγαση (14,1%) και τις μεταφορές (13,1%). Δηλαδή, το 47,9% των χρημάτων τους – σχεδόν το ένα στα δύο ευρώ που ξοδεύουν – κατευθύνεται σε αυτές τις δαπάνες. Αντίθετα, το μικρότερο μερίδιο δαπανών, μόλις 6,8%, κατευθύνθηκε σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και στην αγορά οινοπνευματωδών και καπνικών προϊόντων. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανελαστικές δαπάνες έχουν πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς λόγω των ανατιμήσεων.