ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

AΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

AΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο

 

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο. Το υδάτινο μουσείο βρίσκεται στη θέση ενός αρχαίου ναυαγίου στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων και πρώτος που το αντίκρισε ήταν ένας ψαράς το 1985.

 

Ήταν εκεί που βυθίστηκε γύρω στο 425 π.Χ. ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας.

Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο – «σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

 

Πηγη greekaffair.gr

Related posts

Συνέντευξη τύπου για τη νέα όπερα του Δ. Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος» – σε παγκόσμια πρώτη στο Π Σ Κ Η

Εικαστική έκθεση: Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη – Τι καλά το λέει τ ‘αηδόνι!

Η ιστορία της πεντοζάλη και οι κρυφοί συμβολισμοί πίσω από τον «πολεμικό χορό» (φωτό, βίντεο)