ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑφιερώματαΣυνέδρια – Ημερίδες - εκπαιδευτικά προγράμματα

«Άνοιξε τις πύλες του» το 85ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών

«Άνοιξε τις πύλες του» το 85ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών

Με κεντρικό σύνθημα «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή» (“Libraries: dialogue for change”) το 85o Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών είναι γεγονός.

Το  συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από το Σάββατο 24 έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, οι χώροι του Μεγάρου υποδέχονται περισσότερους από 3.500 συνέδρους, από 137 χώρες.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου, όπου στην κατάμεστη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», ξεκίνησε ένας διάλογος για την αλλαγή μεταξύ των συν-προέδρων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Αλεξάνδρας Παπάζογλου και του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου, οι οποίοι υπογράμμισαν το νόημα του κεντρικού μηνύματος για τη σημαντικότητα του διαλόγου, την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, καθώς  και τη διάχυση της γνώσης, εφόδια  τα οποία θα φέρουν στην πατρίδα τους οι βιβλιοθηκονόμοι για να ενισχύσουν τον ρόλο των βιβλιοθηκών τους.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος της IFLA Glòria Pérez-Salmerón, ο Γεν. Γραμματέας της IFLA Gerald Leitner και η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όλοι επισήμαναν ότι μέσω ενός διαρκούς διαλόγου βάζουμε ένα ισχυρό θεμέλιο για να αναδειχτούν οι βιβλιοθήκες σε μοχλό αλλαγής, τόσο των ίδιων όσο και των κοινωνιών που εξυπηρετούν.  Ο κύριος ομιλητής Δρ. Λουκάς Τσούκαλης ανέφερε ότι «φύλακες της μνήμης του κόσμου και των κατόχων της γνώσης, οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι είναι ιδανικά τοποθετημένοι για να βοηθήσουν στην προστασία του μέλλοντός μας υποστηρίζοντας το κοινό καλό».

Στις επτά μέρες που διαρκεί το συνέδριο, σε περισσότερες από 250 συνεδρίες με περισσότερους από 500 ομιλητές, οι βιβλιοθηκονόμοι έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους οι βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και θεματικού πεδίου θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο και τις υπηρεσίες τους εν όψει των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες στην εποχή μας δεν αποτελούν απλώς αποθετήρια γνώσης, αλλά οφείλουν να παρέχουν στους χρήστες τους πλείστες δυνατότητες, στο συνέδριο διερευνάται και ο νέος ρόλος των βιβλιοθηκονόμων για την προώθηση της ερευνητικής διαδικασίας, αλλά και η ευελιξία που πρέπει πλέον να διαθέτουν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, προκειμένου να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία μέσω αποτελεσματικών μεθόδων διάχυσης της γνώσης.

Παράλληλα, λαμβάνει χώρα διεθνής έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν 70 περίπου εκθέτες. Οι χώροι του Μεγάρου Μουσικής έχουν μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο πληροφόρησης, όπου  οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες αιχμής και να αναζητήσουν προϊόντα που θα εμπλουτίσουν το έργο τους, καθώς και να συναντήσουν εκπροσώπους Εθνικών Βιβλιοθηκών. Επίσης στον 2ο όροφο του Μεγάρου, στη «Λεωφόρο των Βιβλιοθηκών» παρουσιάζεται σε αντίστοιχα πανό, το έργο των 70 ελληνικών βιβλιοθηκών οι οποίες συμμετέχουν στο συνέδριο.

Επίσης το συνέδριο πλαισιώνεται από πολιτιστικά δρώμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών και σχημάτων (Λύκειον των Ελληνίδων, Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων, Σοφία Σπυράτου, Eστουδιαντίνα).

Αναπόσπαστο μέρος του συνεδρίου είναι οι εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι στηρίζουν τις εργασίες του και είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί η επιτυχία του συνεδρίου.

Να αναφέρουμε επίσης ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου οφείλεται και στους χορηγούς που είναι οι εξής:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Τράπεζα της Ελλάδος, HEAL-Link Σύνδεσμος Ελληνικών Βιβλιοθηκών, ΟΣΔΕΛ, ELIDOC, Εrnst and Young, UniSystems και Οικογένεια Πάρη & Κίττυς Κυριακοπούλου, ενώ Mέγας Δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το συνέδριο δεν αφορά απλώς μια συνάντηση βιβλιοθηκών, αλλά είναι μια συνάντηση πολιτισμών, αφού διαβαίνοντας τους χώρους του συνεδρίου συναντάς ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, ταυτότητας, χρώματος, κουλτούρας, θρησκεύματος, κυκλοφορούν ελεύθερα μαζί με τις ιδέες τους και διαχέουν το μήνυμα για την προστασία του πλουραλισμού, της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η πολυπολιτισμικότητα συνομιλεί με τις βιβλιοθήκες και ο διάλογος  οδηγεί στην αλλαγή.

 

 

Γράφει η Ιωάννα Ρωμηού, MSc ΕΑΠ

Related posts

6ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και Καραγκούνικο Αντάμωμα στην Καρδίτσα

Newsroom

Ημερίδα: Το ευάλωτο παιδί στη λογοτεχνία

Newsroom

Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η ιστορική μάχη του Βαλτετσίου