ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Αρνί στη σούβλα: 17 tips για ένα υπέροχο ψήσιμο στα κάρβουνα

Αρνί στη σούβλα: 17 tips για  ένα υπέροχο ψήσιμο στα κάρβουνα από τον Γιώργο Τσελεμεντέ

Ήρθε το Πάσχα και ο Οβελίας έχει την τιμητική του! Το ελληνικό έθιμο του σουβλίσματος του πασχαλινού αρνιού με το οποίο συμβολίζεται η θυσία του «αμνού» του Θεού (δηλ. του Χριστού).

ΥΛΙΚΑ

1 ΑΡΝΙ

ΑΛΑΤΙ

ΠΙΠΕΡΙ

Ρίγανη

ΔΥΟΣΜΟΣ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ

χοντρό σπάγγο

2 διχάλες μεταλλικές

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αφαιρούμε τα εντόσθια μέσα απο το αρνί μας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Περνάμε το αρνί μας στην σούβλα φροντίζοντας η σπονδυλική του στήλη να είναι παράλληλη με την σούβλα μας και να περάσει ακριβώς απο το μέσο του κεφαλιού. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί μας μέσα στην κοιλιά του περνάμε τις 2 διχάλες μέσα από τα πλευρά του και τα στερεώνουμε πάνω στην σούβλα μας σφιχτά, ράβουμε την κοιλιά του με σακοράφα και χοντρό σπάγγο ή ψιλό σύρμα. Τραβάμε τα πόδια του αρνιού μας πίσω και τα “δένουμε” μεταξύ τους περνώντας το ένα μέσα απο την διχάλα του άλλου. Αλείφουμε εξωτερικά το αρνί μας με  και αν θέλουμε ανοίγουμε τρύπες σε διάφορα σημεία του αρνιού μας με ένα κοφτερό μαχαίρι και βάζουμε μέσα φύλλα δυόσμου. Ψήνουμε στα κάρβουνα.

17 tips για σίγουρη επιτυχία που θα κάνει τους πάντες να παραμιλούν!

1. Καλό είναι να επιλέξετε αρνί μεταξύ 12-15 κιλά και σχετικά παχύ, ώστε να μη στεγνώσει στον οβελία.

2. Κάποιοι το πλένουν σχολαστικά, κάποιοι καθόλου. Ό,τι κι αν κάνετε, προσθέστε γενναία ποσότητα αλατοπίπερου εξωτερικά και εσωτερικά. Αν περιχύσετε και λεμόνι, θα δώσετε ένα ένα έξτρα bonus νοστιμιάς.

3. Ελέγξτε ότι η σούβλα σας αντέχει το αρνί που πρόκειται να ψήσετε. Αν είστε της νέας σχολής και πρόκειται να αγοράσετε μηχανάκι που θα γυρίζει τη σούβλα, επιλέξτε ένα καλό χωρίς να υπολογίσετε το κόστος, μιας και θα σας μείνει προίκα και για τα επόμενα χρόνια.

4. Είτε ψήσετε με κάρβουνα, είτε με ξύλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ποσότητα ώστε να μην ξεμείνετε από “καύσιμα”. Για ένα αρνί 12-15 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 13 κιλά κάρβουνα.

5. Το πέρασμα στη σούβλα χρειάζεται τουλάχιστον δύο γεροδεμένα άτομα. Επιστατεύστε τα gym freaks της παρέας για να κάνουν τη σκληρή δουλειά.

6. Στο μεταξύ, πριν περαστεί το αρνί στη σούβλα, ράψτε επιμελώς με λεπτό συρματάκι την κοιλιά του, χωρίς να αφήσετε κανένα άνοιγμα.

7. Ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι φυσικά ο ψήστης. Αν αναλάβετε εσείς το ρόλο αυτό, προετοιμαστείτε εγκαίρως, τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Κάρβουνα, παραπετάσματα ή φουγάρο, πέρασμα του αρνιού στη σούβλα είναι μερικές από τις βασικές προεργασίες που πρέπει να έχετε κάνει από την προηγούμενη.

8. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, τοποθετήστε το αρνί στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς. Μετά από τουλάχιστον μια ώρα μετακινήστε τον οβελία στην αμέσως χαμηλότερη σκάλα.

9. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνει η σούβλα με το αρνί, τόσο περισσότερο μειώνεται η ταχύτητα γυρίσματος.

10. Αφού ανάψετε την φωτιά και έχει ψηθεί η κοιλιά του αρνιού, τότε μεταφέρετε τη θράκα στα πόδια. Θυμηθείτε ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα ψησίματος.

9. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αρνί δεν χρειάζεται λάδωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, σας συμβουλεύουμε μετά από 2,5 ώρες ψησίματος να το περάσετε με μείγμα λαδιού και ρίγανης.

10. Όσο κι αν σας παρακαλούν οι συνδαιτυμόνες να δοκιμάσουν λίγη πετσούλα, εσείς πρέπει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Το τέλειο σουβλιστό αρνί θέλει την πέτσα του καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

11. Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες ψησίματος, στάζει το λίπος και αρχίσουν να φαίνονται τα κόκκαλα στις κλειδώσεις. Βέβαια, οι ώρες ψησίματος διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού.

12. Αν επιλέξετε κοντοσούβλι, θα το λατρέψετε αν το έχετε μαρινάρει για τουλάχιστον 15 ώρες.

14. Η σούβλα που θα χρησιμοποιήσετε για το κοντοσούβλι πρέπει να είναι λεπτή (όπως και για το κοκορέτσι).

15. Σε αντίθεση με το αρνί, το κοντοσούβλι τοποθετείται στην χαμηλότερη σκάλα για να κάνει γρήγορα κρούστα. Μετά από 30–40 λεπτά, πρέπει να ανέβει σε υψηλότερη σκάλα.

16. Η θράκα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε όλο το μήκος της σούβλας για να ψηθεί σωστά το κοντοσούβλι.

17. Συνήθως το κοντοσούβλι είναι έτοιμο μετά από 3 ώρες ψησίματος. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζουμε με το πιρούνι για να δούμε αν είναι αρκετά μαλακό.

 

Χριστός Ανέστη 

Related posts

Δροσερή μακαρονοσαλάτα με γευστικό dressing

Newsroom

Ρολό μοσχαρίσιο με κολοκύθι

Μύδια τηγανιτά συνταγή του σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ