ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Αυστηρή η απάντηση της Αθήνας για τα 12 μίλια σε Τσαβούσογλου:Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

Αυστηρή η απάντηση της Αθήνας για τα 12 μίλια σε Τσαβούσογλου:Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απαντά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απάντησε στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια με δύο προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με την κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε από το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών προκειμένου να του μεταφερθούν οι τουρκικές ενστάσεις στις εξαγγελίες της Αθήνας.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που αφού σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά έχει λάβει υπόψη της τις δηλώσεις του Ελληνα πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καθώς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα «σχέδια σταδιακής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων», προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, στο οποίο έχουμε κοινές ακτές».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ». H εν λόγω αναφορά της τουρκικής ανακοίνωσης παραπέμπει στην απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου του 1995, η οποία ενέκρινε την ανάληψη κάθε απαραίτητης δράσης, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής, με σκοπό την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων. «Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αιχμηρές ήταν επίσης οι τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (Anadolu), απέδωσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Αθήνας σε «λαϊκισμό». «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε «υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «είναι κατά των εντάσεων». «Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση» συμπλήρωσε και παρέπεμψε στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής για το θέμα των 12 μιλίων.

 

 

Related posts

«TWOS» Ετοιμασίες για το Πάσχα

Newsroom

Η Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ : Προχωρά σε 50 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Newsroom

Λευτέρης Κιντάτος: Στο στούντιο για το νέο του τραγούδι

Newsroom