ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΣυνταγέςΥγεία

Μπουγάτσα Θες/νίκης, με κρέμα ή τυρί: Πόσες θερμίδες έχει

Μπουγάτσα Θες/νίκης, με κρέμα ή τυρί: Πόσες θερμίδες έχει και η ιστορία της 

 

Μάθε ποια είναι η ιστορία της παραδοσιακής μπουγάτσας Θεσσαλονίκης  με κρέμα ή τυρί και πόσες θερμίδες έχει.

 

Επίσης σας προτείνουμε μια συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης  με λιγότερες θερμίδες (light και νηστίσιμη).

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης,  είναι μια ευρέως αγαπημένη πίτα, η οποία έχει διάφορες παραλλαγές, γλυκιές και αλμυρές, όμως δύο είναι οι βασικές γεύσεις της: με κρέμα, άχνη και κανέλα και με τυρί.

 

Η Ιστορία της Μπουγάτσας Θεσσαλονίκης

 

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι σταθερή αξία όχι μόνο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη την Ελλάδα. Ποιος δεν έχει απολαύσει άλλωστε αχνιστή μπουγάτσα με κρέμα και ρόφημα κακάο για πρωινό ή μπουγάτσα με τυρί μετά από ξενύχτι;! Το όνομα της μπουγάτσας προέρχεται από τη λατινική λέξη focaccia που είναι ένα είδος ψωμιού ψημένο. Η αντίστοιχη τουρκική λέξη είναι «πογάτσα» που σημαίνει ζύμη. Η αρχική ιδέα της μπουγάτσας έρχεται από το Βυζάντιο και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη πριν το 1453 και την άλωσή της. Στην Ελλάδα ήρθε από μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και έγινε ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Αυτές οι πόλεις άλλωστε είναι γνωστές σήμερα για την πεντανόστιμη μπουγάτσα τους.
Δεν ξέρω αν είναι ξεκάθαρο πως όταν μιλάμε για μπουγάτσα, αυτό που δίνει το όνομά του σε αυτήν είναι το είδος του φύλλου και όχι η γέμιση. Η γέμιση ποικίλλει από κιμά και κοτόπουλο μέχρι σπανάκι και τυρί, με best seller να είναι διαχρονικά η μπουγάτσα με κρέμα. Είναι αλήθεια ότι θα βρεις παντού μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, την αυθεντική γεύση θα τη γευτείς μόνο σε επιλεγμένα μπουγατσοπωλεία της Θεσσαλονίκης και ιδού μερικά από αυτά.

Γιατί διαφέρει από τις άλλες πίτες;

Τα χαρακτηριστικά της μπουγάτσας που τη διαφοροποιούν από τις άλλες πίτες, είναι ότι η γέμιση είναι πολύ καλά κλεισμένη μέσα στη ζύμη, το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού, αλλά μόνο με λαδιού και φυτικού βουτύρου. (4)

Αρχικά η μπουγάτσα δεν είχε πολλή ζήτηση λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες της εποχής εκείνης έφτιαχναν πολλά γλυκά και πίτες στο σπίτι και ήταν προσβολή από τους συζύγους τους να καταναλώνουν μπουγάτσα.

Αν αυτό γινόταν, τότε ο κόσμος έφτανε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλή νοικοκυρά. Ωστόσο αυτό με τα χρόνια άλλαξε και έτσι φάνηκε αύξηση στην κατανάλωση της μπουγάτσας. (4)

Πόσες ειναι οι θερμίδες της μπουγάτσας και ποια η διατροφική της αξία

Η κλασσική μπουγάτσα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ειδικότερα σάκχαρα, λόγω του φύλλου, της ζάχαρης και της κρέμας, ενώ περιέχει και μερικά λιπαρά, τόσο κορεσμένα (κακά) όσο και ακόρεστα (καλά).

Από την άλλη η μπουγάτσα με τυρί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λόγω του τυριού και λιγότερο σε υδατάνθρακες και σάκχαρα από την κλασσική μπουγάτσα. Αναλυτικά η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν ανά 100 γρ:

Μπουγάτσα με κρέμα, θερμίδες και διατροφική αξία ανα 100 γρ (2)

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσα με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 540 kcal.

Θερμίδες 300
Υδατάνθρακες 46 γρ.
-Σάκχαρα 10 γρ.
Πρωτεΐνες 5 γρ.
Λιπαρά 10 γρ.
-Κορεσμένα 4 γρ.
-Πολυακόρεστα 2 γρ.
-Μονοακόρεστα 3 γρ.

 

Μπουγάτσα με τυρί, θερμίδες και διατροφική αξία ana 100 γρ (3)

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσας με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 486 kcal.

Θερμίδες 270
Υδατάνθρακες 25,4 γρ.
-Σάκχαρα 2,5 γρ.
Πρωτεΐνες 7,8 γρ.
Λιπαρά 15 γρ.
-Κορεσμένα 6,5 γρ.
-Πολυακόρεστα 3 γρ.
-Μονοακόρεστα 5 γρ.

 

Μπορεί να αποτελεί η μπουγάτσα μέρος της διατροφής μας;

Φυσικά και η μπουγάτσα έχει θέση στη διατροφή μας αρκεί να μην αποτελεί μια καθημερινή επιλογή λόγο των πολλών θερμίδων της. Μπορεί κανείς να διαλέξει να φάει μπουγάτσα σαν πρωινό ή σαν σνακ, χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης της. Η μπουγάτσα μπορεί να είναι είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, ότι προτιμάει κανείς.

Συνταγή για νηστίσιμη Light μπουγάτσα

Υλικά για τη μπυγάτσα μας

  • 125γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 800ml γάλα αμυγδάλου
  • 130γρ ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κ γλ εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 80 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
  • κανέλα
  • άχνη

Προετοιμασία συνταγής

  1. Βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα περίπου 6-8 λεπτά (ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο).
  2. Με το που γίνει το παίρνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί.
  4. Μετά στρώνουμε 5 φύλλα σταυρωτά (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας την επιφάνεια του καθενός.
  5. Στην συνέχεια βάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας τη κάθε επιφάνεια.
  6. Τέλος διπλώνουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει και τοποθετούμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).
  8. Μόλις γίνει η μπουγάτσα μας την αφήνουμε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

 

Related posts

Μαυρομάτικα γιαχνί με ντομάτα & σπανάκι

Newsroom

Γαλοπούλα γεμιστή με σάλτσα πορτοκαλιού

Newsroom

Γεμιστά κοχύλια με σπανάκι και κατίκι Δομοκού

Newsroom