Χωριάτικη σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας σε 5 γευστικές παραλλαγές
Θα δούμε παρακάτω μερικές παραλλαγές της χωριάτικης σαλάτας, που μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα.
Ένα από τα εμβληματικότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, η Greek salad, όπως είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Παρούσα στους καταλόγους εστιατορίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δημοφιλής τόσο στους Έλληνες όσο και στους τουρίστες, μια δροσερή απόλαυση και ταυτόχρονα ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
Με βασικά συστατικά ντομάτες, αγγούρι σε φέτες, κρεμμύδι, ελιές και τυρί φέτα, συνδυάζει όλες τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας και μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως κύριο πιάτο όσο και ως συνοδευτικό.
Θα δούμε παρακάτω μερικές παραλλαγές της χωριάτικης σαλάτας, που μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα. Το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης εκτέλεσης όλων των συνταγών που ακολουθούν είναι η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα έχουν πάντα λαχανικά, τυριά και ελιές εξαιρετικής ποιότητας. Για παράδειγμα, μελετώντας το φυλλάδιο επόμενης εβδομάδας Λιντλ, στο kimbino.gr που προβάλλει διαδικτυακά τα φυλλάδια μεγάλων αλυσίδων διατροφής, θα βρείτε εκλεκτή φέτα Π.Ο.Π. σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων σε προσφορά, πολύ κάτω από τη μέση τιμή των 9,85€/κιλό που καταγράφει το Παρατηρητήριο τιμών καταναλωτή, αλλά και φρέσκα λαχανικά Ελλήνων παραγωγών, ότι ακριβώς χρειάζεστε για τη σαλάτα σας!
Σε μια κλασική της παραλλαγή η χωριάτικη σαλάτα περιλαμβάνει (εκτός από τα βασικά, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και φέτα), πράσινες πιπεριές, κάπαρη, μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιολάδου, ξύδι από κόκκινο κρασί και ρίγανη, που μπορεί να αντικατασταθεί από θυμάρι ή θρούμπι.
Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συχνά προστίθενται διάφορα υλικά που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη χωριάτικη σαλάτα, ενώ οι πιο δημιουργικοί μάγειρες πειραματίζονται με διάφορα συστατικά και τρόπους παρουσίασης.
Κρίταμο και τυράκι
Στην Τήνο, αντί για φέτα μπαίνει το τηνιακό τυράκι, του οποίου η αλμυρή γεύση θυμίζει λίγο ροκφόρ ή άλλα μπλε τυριά.
Επίσης, προσθέτουν κρίταμο, ένα πικάντικο βότανο που φυτρώνει σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές και γίνεται συνήθως τουρσί και πολλές φορές προτιμούν τις πορτοκαλί πιπεριές του νησιού αντί για τις πιο συνηθισμένες πράσινες.
Στην Κρήτη τη λένε «κρητική»
Με το πνεύμα ανεξαρτησίας που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς, δεν προκαλεί έκπληξη ότι προτείνουν μια δική τους παραλλαγή της χωριάτικης σαλάτας, Στη βασική συνταγή προσθέτουν μικρά κρίθινα παξιμαδάκια, που λέγονται «ντακουλάκια», τα οποία περιχύνονται με λάδι και παίρνουν νοστιμιά από τον χυμό της ντομάτας, ενώ η φέτα αντικαθίσταται από ξυνομυζήθρα, ένα ιδιαίτερο κρητικό τυρί.
Με ιταλική επιρροή
Μια σαλάτα ζυμαρικών που γίνεται πάρα πολύ απλά και μπορεί να καταναλωθεί κρύα, ιδανική για να την πάρετε μαζί σας σε πικνίκ ή στην παραλία.
Βράστε πένες ή φαρφάλες και μόλις γίνουν al dente περάστε τις από κρύο νερό, για να φύγει το άμυλο και να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύστε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα με τα υπόλοιπα υλικά της βασικής συνταγής λίγο πριν την κατανάλωση.
Χωριάτικη fusion
Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα τετριμμένα και να δώσετε ένα πιο κοσμοπολίτικο touch στην κλασική συνταγή, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με ψητό κοτόπουλο στήθος και να την σερβίρετε μέσα σε μεξικάνικα τάκος, που θα έχετε περάσει λίγο από το γκριλ. Προσθέστε ψιλοκομμένες πιπεριές chili και ιδού – η Ελλάδα συναντά το Μεξικό.
Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να φάτε χωριάτικη σαλάτα, και δεν υπάρχει περιορισμός στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την παρουσιάσετε, πάνω σε βάση πίτσας, σε σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί, κτλ. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να εκδηλωθεί και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!