ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Δ. Μόσχος (Αντιπρόεδρος ΣΕΚ): Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας

Δ. Μόσχος (Αντιπρόεδρος ΣΕΚ): Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας

 

Αντιδράσεις των κτηνοτρόφων λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες

 

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Δημήτρης Μόσχος Αντιπρόεδρος ΣΕΚ & Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι όσον αφορά τις τιμές που πωλούν στις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και τη νοθεία που υπάρχει ειδικά στη φέτα.

 

«Το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι δεν καθορίζουμε εμείς την τιμή του παραγόμενου προϊόντος με βάση το κόστος παραγωγής. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τα τελευταία χρόνια που την τιμή την καθορίζουν οι έμποροι, οι βιομηχανίες, οι ενδιάμεσοι οι οποίοι κάνουν το εμπόριο γάλακτος και μάλιστα αυτό καθορίζεται στα τέλη του μήνα οπότε τότε κόβεται και το τιμολόγιο και αυτό είναι και το παράδοξο… Το τελευταίο δίμηνο με τρίμηνο, οι συνάδελφοι δέχονται πιέσεις από αρκετές βιομηχανίες οι οποίες πιέζουν στη λογική του ότι, άμα θες να φύγεις φύγε, εγώ θα το πληρώσω το γάλα κάτω από 1,60, 1,50, 1,40 και αν δούμε και τα όρια της Κρήτης κάτω από 1,10€».

 

Για τις τιμές που φτάνουν στο ράφι ο κ. Μόσχος είπε ότι το γεγονός ότι κάποιος παίρνει από τον παραγωγό το γάλα στα 50 λεπτά κάνει μια συσκευασία και το πουλάει στη διπλάσια τιμή είπε ότι «αυτό είναι εξωπραγματικό! Εκεί επομένως θα πρέπει ο ρόλος της πολιτείας να μπει συγκεκριμένα και να δει που ακριβώς αυτή η τεράστια διαφορά της αύξησης τιμής. Θα έπρεπε επίσης να περάσουμε σε μια μηδενική μείωση του ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης και άμεσης διατροφικής ανάγκης όπως το γάλα. Αυτό θα μπορούσε να ελεγχθεί. Όταν βγαίνει η κυβέρνηση και λέει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί στην τελική τιμή, αυτό νομίζω ότι είναι ζήτημα αποτυχίας της ίδιας της κυβέρνησης».

Ο κ. Μόσχος δεν παράλειψε να αναφερθεί και στη νοθεία της φέτας από τις βιομηχανίες, ένα ΠΟΠ προϊόν, το οποίο νοθεύεται με εισαγόμενο γάλα και οι καταναλωτές το αγοράζουμε σε εξωπραγματική τιμή.

Τέλος επισήμανε τον κίνδυνο η χώρα μας να έρθει αντιμέτωπη πολύ σύντομα με το ζήτημα της αυτάρκειας, αφού όλο και μειώνονται οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί τόσο γάλακτος όσο και κρέατος.

 

 

 

 

Πηγή naftemporiki.gr

Related posts

Οι 19 χώρες που θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Newsroom

Έκτακτη Επικαιρότητα: Δολοφονήθηκαν από στρατιώτες δύο Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανιά

Newsroom

Ένα βήμα πριν το lockdown Ίος & Μύκονος

Newsroom