Δέλτα του Έβρου: Νεκρά άγρια άλογα λόγω της λειψυδρίας – Ανησυχία για τα αφυδατωμένα ζώα του κοπαδιού, στο σημείο κτηνίατροι σήμερα
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου, αλλά και το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τα περισσότερα από τα άλογα εγκατέλειψαν στην περιοχή οι ιδιοκτήτες τους.
Τουλάχιστον 5-6 είναι τα νεκρά άλογα στο Δέλτα του Έβρου, ενώ πολλά από τα δεκάδες ζωντανά παρουσιάζουν εικόνα εξάντλησης και αφυδάτωσης. Εικάζεται ότι αιτία θανάτου των αλόγων είναι η έλλειψη πόσιμου νερού, εξαιτίας της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Έβρου από τη λειψυδρία αλλά και επειδή έχει εισχωρήσει αλμυρό νερό στο ποτάμι, φαινόμενο που είναι μεν φυσικό αλλά κάθε χρόνο εντείνεται.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου, η οποία σημείωσε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πήρε δείγμα από νεκρά άλογα και αναμένονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο θάνατός τους οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε κάτι άλλο.
Παράλληλα και σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου, κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας θα επισκεφθεί εκ νέου τη νησίδα που βρίσκεται το κοπάδι με τα δεκάδες άγρια άλογα και θα κάνει ενέσεις, σε όσα παρουσιάζουν εικόνα εξάντλησης και αφυδάτωσης.
«Θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει εισχώρηση αλμυρού νερού στο ποτάμι και η έλλειψη πόσιμου νερού πιθανότατα αποτελεί την αιτία για την εξάντληση των αλόγων και το θάνατο κάποιων από αυτά. Η εισχώρηση αλμυρού νερού στο ποτάμι αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο, όμως φέτος είναι πιο έντονο και δείχνει ότι χρόνο με το χρόνο εντείνεται. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού, στην οποία, όμως, εμπλέκονται η Τουρκία και η Βουλγαρία. Χρειάζεται μία γενικότερη μελέτη, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Κωνσταντινίδου.
Τοποθετήθηκαν δεξαμενές – ποτίστρες
Κατά την κ. Κωνσταντινίδου, μετά από συντονισμένες ενέργειες φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τοποθετήθηκαν στην περιοχή που βρίσκονται τα άλογα δεξαμενές – ποτίστρες.
«Τα άλογα βρίσκονται σε μία νησίδα και αρκετά από αυτά τα βλέπουμε και μέσα στο νερό. Αν και μπορούν να περάσουν απέναντι και να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, για ποιο λόγο δεν το κάνουν. Ίσως η αιτία να είναι η εξάντληση που αισθάνονται. Πολλά από τα άλογα φαίνονται ότι είναι ταλαιπωρημένα και αδύναμα. Είναι σημαντικό, όμως, ότι πλέον μπορούν να πιουν νερό από τις δεξαμενές. Αύριο θα μεταβεί στο σημείο κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και θα κάνει ενέσεις, σε όσα άλογα φαίνονται περισσότερο αδύναμα», λέει η κ. Κωνσταντινίδου.
Η ίδια αναφέρει ακόμα ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο σοβαρό ζήτημα με την αφυδάτωση των αλόγων και υποστηρίζει ότι πιθανότατα θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σημείο πιο μόνιμες δεξαμενές – ποτίστρες.
Τέλος, η ίδια σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλόγων έχει εγκαταλειφθεί στην περιοχή από πολίτες και τα ζώα πλέον απέκτησαν μια πιο άγρια συμπεριφορά.
Ταυτόσημη είναι η άποψη που εξέφρασε στο ethnos.gr για την προέλευση των αλόγων και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση ποτιστρών στην περιοχή αποτελεί μία προσωρινή λύση, η οποία δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα για περισσότερες από 3-4 μέρες.
Πηγή ethnos.gr