ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

Δεν ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας από τις κυρώσεις και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε-Πέρασε τα Δαρδανέλια το «Γιαβούζ» με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ

Δεν ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας από τις κυρώσεις και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε-Πέρασε τα Δαρδανέλια το «Γιαβούζ» με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ

Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το στενό των Δαρδανελίων με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το «Γιαβούζ» που συνοδευόταν από δύο τουρκικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού είναι το δεύτερο στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον Πορθητή. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος ως και 12.200 μέτρα με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130τμ.

Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.

Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

 

Αγνοούν την Ευρώπη στην Τουρκία

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, που ξεκίνησε νωρίτερα για την Ανατολική Μεσόβειο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ πάντως διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν προέλθει από την Λευκωσία ότι το Γιαβούζ μπορεί να κάνει έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ολα αυτά, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα και της προαναγγελίας μέτρων κατά της Τουρκίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Related posts

Ξεκινούν στις 11 Ιουλίου τα δρομολόγια του πλοίου «Οlympus» στην άγονη γραμμή, Ανάφη, Κάσο, Χάλκη

Newsroom

Τραγούδι της ημέρας:«Διανυκτερεύω» Η νέα επιτυχία του Γιώργου Μαζωνάκη, από το album του «Αγαπώ Σημαίνει»!

Ανακοίνωση υπουργείου Παιδείας: Τη Δευτέρα ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία

Newsroom