ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Διάγνωση καρκίνου: Φρόντισε το δέρμα σου στη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία

Διάγνωση καρκίνου: Φρόντισε το δέρμα σου στη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία

 

 

Γράφει η Βασιλική Μουσάτου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονική Υπεύθυνη Bioiatriki+ Derma, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

 

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία για το νόσημα τους, αντιμετωπίζουν μια πάρα πολύ στρεσογόνο κατάσταση. Η αγωνία για την έκβαση της πορείας της υγείας τους και η ψυχολογική επιβάρυνση είναι τεράστια. Η εικόνα του σώματός τους που μπαίνει σε αυτή τη δοκιμασία, τους καταβάλλει ακόμα περισσότερο.

Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι από τα όργανα που πλήττονται άμεσα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αν είναι δυνατό ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας. Εξάλλου, η φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει και στην ψυχολογία των ασθενών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους.

 

Να σημειωθεί εδώ ότι κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το δερματολόγο.

 

Η ξηρότητα κι ευθραυστότητα του δέρματος λόγω φαρμάκων, εκτός από τη δυσανεξία και το αίσθημα κνησμού που δημιουργεί, προδιαθέτει και σε λοιμώξεις του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνεται η ακεραιότητα του επιδερμιδικού φραγμού. Συνεπώς η φροντίδα του πρέπει να γίνεται σχολαστικά και με συνέπεια για να διατηρηθεί η αμυντική του ικανότητα απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις.

Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με μαλακά καθαριστικά χωρίς σαπούνι και αρώματα -εδώ είναι κατάλληλα τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για ατοπική δερματίτιδα. Τα προϊόντα αυτά σέβονται τα λιπίδια του δέρματος και καθαρίζουν χωρίς να αφυδατώνουν, ενώ προστατεύουν και το δερματικό μικροβίωμα.

Αντίστοιχη επιλογή πρέπει να γίνεται και για τα ενυδατικά προϊόντα προσώπου και σώματος με εφαρμογή μετά το μπάνιο ή και πιο συχνά εάν χρειάζεται. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε το δέρμα να ανακουφίζεται από τον κνησμό και να διατηρεί την ελαστικότητά του. Προϊόντα που περιέχουν γλυκερίνη, πανθενόλη, υαλουρονικό, ουρία σε μικρή συγκέντρωση, αλόη, βρώμη είναι κατάλληλα για την καθημερινή περιποίηση.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά μπάνια με μεγάλη διάρκεια, ώστε να αποτρέπεται η αφυδάτωση.

Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική καθώς η αντοχή στον ήλιο είναι περιορισμένη ενώ κάποια αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

Λόγω της αντικαρκινικής θεραπείας, τα νύχια γίνονται εύθραυστα και λεπτά και πρέπει να είναι κοντά κομμένα για να μην τραυματίζονται και να προστατεύονται με ήπια αντισηπτικά. Υπάρχουν ενυδατικά προϊόντα και για τα νύχια, όμως σε περίπτωση λοίμωξης, ο δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει και τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά.

.

 

Related posts

Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ιατρικής, Luc Montagnier δήλωσε: Έχουμε υγειονομική δικτατορία

Newsroom

Κορονοϊός : Αναλυτικές οδηγίες και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που διαλύουν αρκετούς μύθους και ψέμματα

Newsroom

Έρευνα – Καρκίνος: Η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν όντως τον κίνδυνο ασθένειας;

Newsroom