ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή στον πρωθυπουργό για την προστασία της ζωής των χρονίως πασχόντων

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή στον πρωθυπουργό για την προστασία της ζωής των χρονίως πασχόντων

Με αφορμή το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την μηνιαία παράταση που δόθηκε για την εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη διαμαρτυρία της για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν.4865/2021.

Ειδικότερα, πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτή η ρύθμιση πήρε παράταση και αντί για να ξεκινήσει να ισχύει από 1 Γενάρη θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Ο Εθνικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία χαρακτηρίζει αυτή την παράταση μία «μικρή ανάσα» για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν λύνει το πρόβλημα».

Με νέα επιστολή της, αυτή τη φορά στον πρωθυπουργό της χώρας, η ΕΣΑμεΑ υπογραμμίζει ότι εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, θα οδηγήσουν τους ανασφάλιστους πολίτες σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.

«Οι δε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω COVID 19 σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας του COVID 19 και των επιπλοκών του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή» συμπληρώνει.

Γι αυτό, η Ε.Σ.Α.μεΑ. η Π.Ο.Ν. και οι οργανώσεις μέλη τους, συνεχίζουν να διεκδικούν την τροποποίηση του άρθρου 38 του του Ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, κυρίως των χρονίως πασχόντων, όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Χωρίς ίχνος διάθεσης λαϊκισμού, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να βρεθεί επιτέλους μια μόνιμη λύση για τους ανασφάλιστους αιμοκαθαρόμενους ώστε ή να έχουν μόνιμη θέση αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι να περιφέρονται στις εφημερίες) ή να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

 

Related posts

Φιλανθρωπική Εκδήλωση για την ενίσχυση ΑΜΕΑ

Newsroom

«Με Γυναικείο Αποτύπωμα»: Την Τρίτη 8 Μαρτίου η εκδήλωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ στο ξενοδοχείο Intercontinental

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ