ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Έδεσσα: ταξίδι στην «υδάτινη» πόλη της Μακεδονίας

Έδεσσα: Μία πόλη όλο πράσινο, με έντονο το υδάτινο στοιχείο λόγω και των μαγευτικών καταρρακτών

 

Ο τόπος της Μακεδονίας με τη μαγευτική φύση και τους υπέροχους καταρράκτες

 

Τα βήματα σας φέρνουν στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το μοναδικό στην Ελλάδα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Εδώ, θα ανακαλύψετε σπουδαία «υδάτινα» μυστικά. Αυτά έδωσαν ζωή στις κλωστοϋφαντουργίες, τους μύλους, τη βιομηχανία της Έδεσσας. Ένα ένδοξο χθες που αναβιώνει μπροστά σας, με μια βόλτα στο Βαρόσι. Σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινές εκκλησίες. Πίσω στο σήμερα, η πόλη της Έδεσσας σάς διασκεδάζει το βράδυ στα Καταρρακτάκια και σας χορταίνει ντόπιες εκλεκτές γεύσεις στη Φλαμουριά. Η Έδεσσα σάς χαρίζει την ενέργειά της πηγαία και αυθόρμητα. Απολαύστε την απλά, σαν ένα ποτήρι δροσερό, καθαρό νερό.

 

Αξίζει να δείτε στην Έδεσσα 

Έδεσσα: μια πόλη με καταρράκτες, νεράιδες, πλατάνια

Ακολουθήστε τον Εδεσσαίο ποτάμο -ή Βόδα- και τους παραπόταμούς του, που «τριγυρίζουν» στην πόλη αυτή της Μακεδονίας. Επτά καταρράκτες θα ανακαλύψετε, έναν θα ξεχωρίσετε. Στην υπέροχη φύση της Μακεδονίας, ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια, στο καταπράσινο πάρκο, δεσπόζει ο διάσημος Κάρανος: το νερό πέφτει από τα 70 μέτρα, δημιουργώντας «μαγικά» σύννεφα υδρατμών. Το βράδυ ο Κάρανος φωτίζεται και εσείς μένετε εκστατικός μπροστά του, να τον κοιτάτε μέχρι να ανακαλύψετε τη νεράιδα που εμφανίζεται στα νερά του. Ανακαλύψτε τη Βόρειο Ελλάδα με ένα ταξίδι που ξεχειλίζει μαγεία!

Ιστορικές πηγές στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού

Εδώ, το νερό έχει γράψει ιστορία: Αλευρόμυλος Σαλαμπάση, Σησαμοτριβείο Περτσεμλή, Νερόμυλος Γιαννάκη, Κανναβουργείο. Η δύναμη του νερού κινούσε τους μύλους, τα προβιομηχανικά εργαστήρια και τα 6 εργοστάσια που λειτουργούσαν εδώ τον 19ο αιώνα. Κάποια από αυτά θα τα δείτε σήμερα στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού της πόλης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατά της. Επισκεφθείτε τον Νερόμυλο Γιαννάκη, που σας κρατάει για έκπληξη ένα ενυδρείο-ερπετάριο. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα με ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και φίδια, νεροχελώνες, χέλια, καβούρια έως κροκοδειλάκια. Τα πλάσματα του νερού σας καλωσορίζουν στην Έδεσσα!

«Ταξίδι» στο αριστοκρατικό Βαρόσι

Οι περισσότεροι επισκέπτονται την Έδεσσα για τους καταρράκτες της αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το «διαμάντι» της, το οποίο είναι το Βαρόσι. Αποτελείται από λαϊκές κατοικίες και παλιά αρχοντικά, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά είναι η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο. Διώροφα σπίτια με «σαχνισιά», κεραμοσκεπές και εσωτερικές αυλές. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου 1944, το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας κάηκε καθώς είχε την καλύτερη θέση για τους αντιστασιακούς

 

Σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας στεγάζεται σε ένα από τα εναπομείναντα αρχοντικά στο Βαρόσι. Ήταν ένα διώροφο κτίριο του 1932, το οποίο έγινε δωρεά από την οικογένεια Σιβένα περίπου τη δεκαετία 1970-1980. Με τη μετέπειτα προσθήκη ενός ακόμα τρίτου ορόφου ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο.

Ανεβαίνοντας στην σκάλα υπάρχουν διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι στους γάμους ενώ μεγάλη είναι η συλλογή αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν για τα νεογέννητα. Το βλέμμα σας θα καθηλώσουν ωστόσο οι παραδοσιακές φορεσιές του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου με τις γυναικείες, της χήρας και της νύφης να ξεχωρίζουν. Στον τελευταίο όροφο φιλοξενούνται τα οικιακά σκεύη της εποχής

Μικροί καταρράκτες, μια μεγάλη παρέα

Ο παλμός της πόλης χτυπάει στην περιοχή με τους μικρούς καταρράκτες και η νεολαία που διασκεδάζει εδώ συναγωνίζεται επάξια… τη βοή του νερού! Γεφυράκια μέσα στο πράσινο, καφενεία και ταβέρνες κοντά στο ποτάμι συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό στα βόρεια της Μακεδονίας. Οι ντόπιοι λένε ότι η ‘Έδεσσα έχει 71 μεγάλες και μικρές γέφυρες. Περπατήστε και μετρήστε τις.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Έδεσσας

 

Αρχαιολογικός χώρος Λογγού


Αρχαία σπίτια, μαγαζιά, κίονες και τρίλιζες σκαλισμένες στους δρόμους. Τα λείψανα της αρχαίας Έδεσσας, κάτω από τη σημερινή πόλη, μέσα στα εύφορα χωράφια του Λογγού σας συστήνουν το παρελθόν αυτής της γραφικής πόλης της Βόρειας Ελλάδας.

Η λίμνη του Άγρα

Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας θα συναντήσετε ένα από τα πιο ξεχωριστά τοπία της Βόρειας Ελλάδας: τον μοναδικό υγροβιότοπο της λίμνης του Άγρα –όπου και εδώ το νερό είναι πρωταγωνιστής. Οι καλαμιώνες ολόγυρα φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών.

Ώρα για δράση


Είστε λάτρης της αδρεναλίνης;

Η Έδεσσα θα σας ανταμείψει. Πτήσεις παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) από τον λεγόμενο Ψηλό Βράχο, βόλτες με άλογα στην αρχαία πόλη και τους καταρράκτες, ο γύρος της Έδεσσας με ποδήλατο, πεζοπορία στο περιαστικό δάσος της Γαβαλιώτισσας και τον λόφο 606, πεζοπορίες στον υγροβιότοπο του Άγρα και στα αξιοθέατα της πόλης…

Αν σας ελκύουν τα «θαύματα» της φύσης και είστε λάτρεις του φυσικού πλούτου, των τρεχούμενων νερών, των μεγάλων πάρκων και των δεντρόφυτων δρόμων, τότε μια εξόρμηση στην Έδεσσα θα σας αποζημιώσει.

 

 

Related posts

Ερμιόνη: O ιδανικός προορισμός για κοντινές αποδράσεις από την πόλη

Newsroom

Δονούσα, Ηρακλειά και Σχοινούσα : Τα τρία μαργαριτάρια των Μικρών Κυκλάδων 

Πρέβεζα: Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού