Είδαμε την παράσταση: «8 Γυναίκες» – Κριτική Θεάτρου
ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μια έπαυλη. Ένα πτώμα. Οκτώ γυναίκες. Κανένα άλλοθι.
Εσύ μπορείς να βρεις τη δολοφόνο;
Είδαμε την παράσταση: «8 Γυναίκες»
Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά «Οκτώ Γυναίκες» ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από μια αχτύπητη γυναίκεια dream team: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου και Μαρίζα Τσάρη. Πρώτη στάση αυτού του καλοκαιρινού ταξιδιού ήταν το Θέατρο Βράχων (5 Ιουλίου), ενώ δεύτερη το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη (6 Ιουλίου), όπου το Greekaffair παρακολούθησε την παράσταση.
Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στο αστυνομικό, θρίλερ, το ψυχολογικό δράμα και τη σουρεαλιστική κωμωδία. Στο επίκεντρο βρίσκονται οκτώ γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικούς δεσμούς συγγένειας ή όχι μεταξύ τους. Η κάθε μια έχει τα δικά της διαφορετικά χαρίσματα, εντάσεις, τρέλα και οπωσδήποτε αδυναμίες. Τι είναι αυτό που τις συνδέει; Και οι οκτώ, βρίσκονται μπροστά στην πιθανότητα να θεωρηθούν ένοχες για έναν φόνο.
Εγκλωβισμένες σ’ ένα αστικό περιβάλλον, από το οποίο φαίνεται να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής, κατηγορούνται, όταν ο Μαρσέλ, ο μοναδικός άνδρας της οικογένειας, βρίσκεται δολοφονημένος μ’ ένα μαχαίρι στην πλάτη!
Η βία, το συμφέρον και η έντονη υποκρισία των σχέσεων στέκουν, δυστυχώς, πάντα επίκαιρα μπροστά μας. Το έργο, γραμμένο σαν σε τεντωμένο σκοινί, κάνει όλες και όλα να ακροβατούν μεταξύ αλήθειας και ψέματος, κωμωδίας και δράματος.
Ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό θρίλερ με γέλιο, αγωνία και ωραία πλοκή, καταφέρνοντας να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Οκτώ εξαιρετικές και απολαυστικές ερμηνείες με ένα εντυπωσιακά έξυπνο και ευφάνταστο σκηνικό. Οι ενδυματολογικές επιλογές του σκηνοθέτη αποτελούν ένα θετικό πρόσημο στην παράσταση, αναδεικνύοντας την θηλυκότητα και ομορφιά των οκτώ αυτών ταλαντούχων γυναικών… “Ένας κήπος με οκτώ ανθισμένα και πολύχρωμα λουλούδια” κάπως έτσι θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το σκηνικό αυτής της παράστασης.
Ένας εντυπωσιακός λαβύρινθος μέσα στο οποίο οκτώ “χρωματιστές” γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με έναν φόνο, αλλά και με τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους. Η σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Σουγάρη δεν σταματάει εκεί καθώς επιλέγει να τοποθετήσει μια κάμερα που θα ακολουθεί τις οκτώ αυτές γυναίκες. Η εικόνα αυτής παρουσιάζεται καθόλη την διάρκεια της παράστασης σε οθόνη προσθέτοντας σε αυτή μια δραματική ματιά δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι παρακολουθεί πλάνα κάποιας αστυνομικής – δραματικής ταινίας.
Τέλος, ίσως κάποιοι να θεωρούν οτι προσδίδουν στην παράσταση μια καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση τα τραγούδια που παρεμβάλλονται μέσα σε αυτή, αλλά προσωπικά θεωρώ οτι δεν “ταιριάζουν” στο ύφος της παράστασης και επιπλέον δεν είχαν να δώσουν κάτι θετικό σε αυτή. Αντιθέτως αποτελούσαν ένα ξένο και περίεργο κομμάτι.
Το έργο του Ρομπέρ Τομά ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1961 και από τότε παίζεται με επιτυχία στις θεατρικές σκηνές παντού στον κόσμο. Τελευταία φορά στην Αθήνα είχε ανέβει στο θέατρο Αλίκη τον Δεκέμβριο του 2021 και φέτος Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Σουγάρη, σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών «Η Αυλή των Θαυμάτων: το μιούζικαλ», «Scrooge and ghosts and rock and roll» και «Τρωάδες».
Ο πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως», μετά τις μεγάλες καλοκαιρινές επιτυχίες «Αντιγόνη» το 2022 (ρεκόρ δεκαετίας προσέλευσης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) και «Οιδίπους επί Κολωνώ» το 2023, προτείνει για το καλοκαίρι του 2024 την πασίγνωστη και πολυβραβευμένη θεατρική αστυνομική κωμωδία του μετρ του θεατρικού μυστηρίου Ρομπέρ Τομά που πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σπουδαίο Φρανσουά Οζόν.
Υπόθεση
Οκτώ γυναίκες βρίσκονται αποκλεισμένες σε ένα απομονωμένο σπίτι με αφορμή μια οικογενειακή συνάντηση. Η Γκαμπί, σύζυγος του μεγαλοαστού Μαρσέλ, οι δυο του κόρες, Σουζόν και Κατρίν, η κουνιάδα του, Ογκουστίν, η πεθερά του, Μαμή, η απρόσκλητη και ανεπιθύμητη αδελφή του, Πιερέτ, η επιστήθια οικονόμος, μαντάμ Σανέλ, και η όμορφη καμαριέρα Λουίζ.
Είναι όλες ύποπτες.
Ο οικοδεσπότης Μαρσέλ, μοναδικός άνδρας του σπιτιού, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο δωμάτιό του. Καθώς κανείς δεν εισήλθε στο σπίτι την προηγούμενη νύχτα, οι υποψίες για τη δολοφονία, βαραίνουν εκείνες – και μόνο εκείνες. Κατά τη διαδικασία της εξιχνίασης της υπόθεσης, αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα για τη σχέση των γυναικών με τον δολοφονημένο, σύζυγο, πατέρα, αδελφό, εργοδότη και γαμπρό.
Ήταν τελικά ο αγαθός, μειλίχιος οικογενειάρχης, τον οποίο καταπίεζαν αφόρητα οι γυναίκες που πλαισίωναν τη ζωή του, ή ο κλασικός άντρας εκμεταλλευτής, άπιστος και κακοποιητής τους;
Απαντήσεις μόνο επί σκηνής.
Εισιτήρια: More.com
*Παρακαλείται το κοινό να μην αποκαλύπτει το τέλος του έργου μετά την παρακολούθηση της παράστασης!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: RSN
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλια Κόη
Νομικός Σύμβουλος: Φιλιώ Καστραντά
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννοκόπουλος
Προωθητικό Τρέιλερ: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Make Up artist φωτογράφισης: Τέο Ζωγραφάκι
Κομμώσεις φωτογράφισης: Κωνσταντίνος Κολλιούσης.
Βοηθός Σκηνογράφου / Ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Social Media: Renegade
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Βοηθοί Παραγωγής: Τσαμπίκα Κοτούλα, Πανούτσι Μάργελος
Υποστήριξη παραγωγής «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Κατερίνα Λιακόπουλου, Μυρτώ Κατσανεβάκη
Υπεύθυνη τμήματος εισιτηρίων «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Στέλλα Μαυροειδή
Λογιστήριο «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Γιώργος Αναγνώστου, Γιάννης Γιαννακόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ
Υρώ Μανέ
Γιώτα Φέστα
Τάνια Τρύπη
Φωτεινή Ντεμίρη
Ευγενία Δημητροπούλου
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
Ευγενία Ξυγκόρου
Μαρίζα Τσάρη
ΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ
5 | 7 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
6 | 7 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
9 | 7 ΠΑΤΡΑ – ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΤΡΕΩΝ
10 | 7 ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ
11 | 7 ΚΟΖΑΝΗ – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
15 | 7 ΠΑΠΑΓΟΣ – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ (ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΣΗ)
17 | 7 ΔΕΛΦΟΙ – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
18 |7 ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
19 | 7 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ
21 | 7 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου
26 | 7 ΑΙΓΙΟ – Θέατρο «Γ. Παππάς»
27 | 7 ΝΙΚΟΠΟΛΗ – ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
28 | 7 ΛΕΥΚΑΔΑ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
29 | 7 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ **
30 | 7 ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
31 | 7 ΗΛΙΔΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2 | 8 ΧΑΛΚΙΔΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
4 | 8 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
5 | 8 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
7 | 8 ΡΕΘΥΜΝΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ
8 | 8 ΧΑΝΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
28 | 8 ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2 | 9 ΤΡΙΚΑΛΑ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
3 | 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
4 | 9 ΛΑΡΙΣΑ – ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
5 | 9 ΒΟΛΟΣ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ
Πηγή: greekaffair.gr