Ειδικοί αναλύουν: Γιατί είναι πολύ δύσκολη η φωτιά στην Αττική – «Μία πυρκαγιά που καταλαμβάνει πάνω από 100.000 στρέμματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγα-πυρκαγιά»
Μαίνεται η φωτιά στην Αττική, η οποία ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την περιοχή του Βαρνάβα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και εξηγούν τους λόγους που εξαπλώθηκε αστραπιαία.
Ειδικότερα, ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις καιρικές συνθήκες και εξήγησε γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης.
«Πρόκειται για μια φωτιά πάρα πολύ δύσκολη. Είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε και να το ελέγξουμε. Τα στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωσή της από χθες είναι: από τη μια έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους και από την άλλη η πάρα πολύ γρήγορη πορεία ανάφλεξης της βλάστησης, η οποία είναι τόσο ξερή που έχουμε γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Μία πυρκαγιά που καταλαμβάνει πάνω από 100.000 στρέμματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγα-πυρκαγιά. Θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε τον τελικό απολογισμό, εύχομαι να μην έχουμε τόσο μεγάλη πυρκαγιά. Έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά που καθοδηγείται από τον άνεμο σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας εμφάνισε ακραία συμπεριφορά», τόνισε αρχικά.
Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς και σήμερα περιμένουμε παρόμοιες συνθήκες με βόρειους – ΒΑ ανέμους στην περιοχή από τις 10:00-11:00 το πρωί έως και 18:00-19:00 η ώρα το απόγευμα, εντάσεως 6 έως και 8 μποφόρ. Η βλάστηση παραμένει ξερή και βοηθάει πολύ τη φωτιά να εξελιχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης. Χρειάζεται να γίνει τακτική ανάλυση της φωτιάς η οποία πιστεύω ότι γίνεται από την ΠΥ ώστε να εκμεταλλευτούμε τα “χρονικά παράθυρα” – πού μπορούμε δηλ. με αποδοτικότητα να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει συνεισφέρει, ωστόσο δεν είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες η φωτιά διήνυσε μια απόσταση περίπου 400 χλμ.».
Το φαινόμενο των κηλιδώσεων
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των κηλιδώσεων: «Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
‼️ Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».
Εντωμεταξύ, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό και είπε πως μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές.
«Το δύσκολο είναι μπροστά μας. Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές. Οι ριπές θα ξεπερνούν τα 80 χλμ. την ώρα. Από το βράδυ θα αρχίσει να πέφτει η ένταση των ανέμων και από αύριο θα είναι καλύτεροι.
Σήμερα οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι μέχρι τις 18:00. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται από τις 09:00 έως τις 15:00. Ο καπνός έχει φτάσει μέχρι τη Σπάρτη. Είχαμε πει πως θα είναι ένα δύσκολο διήμερο. Στο “κόκκινο” είναι η ανατολική και δυτική Αττική, η ανατολική Πελοπόννησος, η κεντρική και νότια Εύβοια».
Λέκκας: Οι συνθήκες που ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς
Για τις συνθήκες που ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική μίλησε, από την πλευρά του, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των κηλιδώσεων και στο πώς συνετέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες.
«Ήταν κοινή συνείδηση σε όλους μας ότι αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια θα γίνει μια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, καθιστά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξαιρετικά δύσκολη. «Το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα ευνοεί την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσκολεύοντας τόσο τις χερσαίες όσο και τις εναέριες δυνάμεις», επεσήμανε, εξηγώντας ότι οι απότομες κλίσεις και οι μορφολογικές ασυνέχειες της περιοχής περιπλέκουν την κατάσταση.
Η δυσκολία της κατάσβεσης, όπως είπε, δεν αφορά μόνο το έδαφος, αλλά και τα εναέρια μέσα, τα οποία δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις περιοχές της φωτιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του πολυσχιδούς ανάγλυφου. «Δεν είναι μόνο το ανάγλυφο, είναι και οι άνεμοι που περιπλέκουν την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η κατάσβεση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
«Έχουμε τις κηλιδώσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκλωβίσουν το προσωπικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.
«Παρά την πρωτόγνωρη αντίδραση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβησθεί η φωτιά που αναπτύχθηκε στη βορειοανατολική Αττική», σημείωσε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε την κόπωση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν συνεχώς από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση τόσο του προσωπικού όσο και των μέσων».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης που διαδραματίζει το 112, το οποίο αποστέλλει συνεχώς μηνύματα στους πολίτες. «Η διαδικασία με το 112 έχει βοηθήσει αφάνταστα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα μηνύματα και να ακολουθούμε τις οδηγίες».
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση πολιτών και Αρχών.