ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Δυο ελληνικά βότανα που είναι φυσικά αντιβιοτικά

votana

Δυο ελληνικά βότανα που είναι φυσικά αντιβιοτικά

Το θυμάρι και η ρίγανη ξεχωρίζουν για το άρωμά τους, αλλά και για τα πολύτιμα οφέλη τους στην υγεία. Ανακαλύψτε τα!

Το θυμάρι είναι θάμνος μικρού ύψους έως 30 εκατοστά, με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα.

Μάλιστα ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο άρωμά του αλλά και για την μοναδική σύστασή του. Στα πτητικά έλαια που περιέχονται στο θυμάρι περιλαμβάνονται η γερανιόλη και η θυμόλη, ουσίες οι οποίες εκδηλώνουν αντισηπτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Μάλιστα, αρκετά στοματικά διαλύματα του εμπορίου περιέχουν στην σύστασή τους θυμόλη. Επιπλέον, το ρόφημα από θυμάρι χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ανακούφιση από τον βήχα.

Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, κυρίως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, με σημαντικές ποσότητες ροσμαρινικού οξέος. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ και μικρότερες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου. Τα πτητικά έλαια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο μυρωδικό, η θυμόλη, η καρβακρόλη και η ευγενόλη φαίνεται πώς μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα ο Staphylococus aureus. Επιπλέον, καταναλώνεται παραδοσιακά και ως αφέψημα, ειδικότερα σε περιπτώσεις κοιλιακών ενοχλήσεων και δυσπεψίας.

Related posts

Ερευνητές δημιουργήσαν τσιπάκι που εισάγεται στο σώμα μέσω ένεσης

Newsroom

Έρευνα: Οι μάσκες προστατεύουν από τον ιό, αλλά όχι τελείως

Newsroom

Διαβήτης: Οκτώ απλές λύσεις που χορταίνουν χωρίς να «ανεβάζουν» το σάκχαρο

Newsroom