Εναλλακτικές μορφές τουρισμού :θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα
Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, και με αρκετά περιθώρια ανάπτυξης, αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός.
Η χώρα μας, με τις καταγάλανες θάλασσες, το μεγάλο μήκος ακτών, τα πολυάριθμα νησιά και τις ομαλές καιρικές συνθήκες, αποτελεί ιδανικό τόπο για την εφαρμογή και ανάπτυξη αυτής της μορφής αναψυχής.
Ο θαλάσσιος τουρισμός αναφέρεται στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο χώρο και στις ακτές μιας περιοχής υποδοχής τουριστών, με σκοπό την ψυχαγωγία και την πολιτισμική επικοινωνία.
Στην τυπολογία του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες:
Παράκτιος τουρισμός
Τουρισμός παραλίας (περπάτημα στην παραλία, ηλιοθεραπεία, παιχνίδια στην παραλία /Ψάρεμα από την ακτή / Παρατήρηση από την ξηρά θαλάσσιων πτηνών / Παρατήρηση φαινομένου παλίρροιας / Παρατήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος
Τουρισμός όρμου (κολύμβηση, surfing, windsurfing, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο θαλάσσης, κανό-καγιάκ, μηχανοκίνητα μέσα αναψυχής)
Υποβρύχιος τουρισμός (κατάδυση, υποβρύχιο ψάρεμα)
- Θαλάσσιος τουρισμός φύσης (ενυδρεία, παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών, προστατευόμενες περιοχές)
- Θαλάσσιος αλιευτικός τουρισμός (ψάρεμα)
- Θαλάσσιος πολιτιστικός τουρισμός (ναυτικά μουσεία, πλοία-μουσεία, λιμάνια-μουσεία, μουσεία ναυπηγικής τέχνης, αναπαράσταση ναυτικών γεγονότων, θαλάσσιες πολιτιστικές διαδρομές)
- Θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός (ιστιοπλοΐα)
- / Περιηγήσεις με σκάφη αναψυχής
- Κρουαζιέρες
Οι δυο τελευταίες κατηγορίες αποτελούν και τις κύριες μορφές θαλάσσιου τουρισμού, που μπορούν να συνδυάσουν δραστηριότητες από όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Τα yacht αποτελούν θαλαμηγά σκάφη με υπηρεσίες διαμονής και εστίασης που προσφέρουν – επιπλέον – τη δυνατότητα προσέγγισης σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές και μπορούν να ενοικιαστούν με πλήρωμα ή χωρίς αυτό.
Οι κρουαζιέρες είναι οργανωμένες περιηγήσεις με μεγάλα πλοία (πλωτά ξενοδοχεία), όπου προσφέρονται υπηρεσίες διαμονής, ψυχαγωγίας, άθλησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η δυνατότητα επίσκεψης σε διάφορα μέρη.
Ο τουρισμός, σαν κύρια πηγή εθνικού πλούτου, άρχισε να αναπτύσσεται, πιο οργανωμένα, στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960. Ειδικά στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, η χώρα μας προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή του, όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγική παράγραφο και σε συνδυασμό με την ελληνική φιλοξενία και την παραδοσιακή κουζίνα. Δυστυχώς με την οικονομική κρίση του 2010, αλλά και με την έλλειψη κατάλληλων υποδομών, τη βαριά φορολογία και τα απαγορευτικά τέλη ελλιμενισμού, τις ελάχιστες μαρίνες όπου μπορούν να δέσουν τα πλοία, αλλά και τα προβλήματα σχεδιασμού στο δίκτυο διασύνδεσης λιμανιών, ο τομέας οδηγήθηκε σε μείωση θέσεων εργασίας, απώλεια εσόδων και αποστέρηση ανάπτυξης μιας σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας.
Η ανταπάντηση στην κρίση προέρχεται από την αναπτυσσόμενη τουριστική εκπαίδευση που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη χάραξη ορθών επιλογών γύρω από τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Η δημιουργία περισσοτέρων λιμανιών και μαρίνων, αλλά και η συντήρηση των υπαρχόντων ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια και yacht, ο αποτελεσματικός σχεδιασμός δικτύου διασύνδεσης των λιμανιών αλλά και η μείωση της φορολογίας ώστε να προσελκύσουν ταξιδιώτες, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν.
Η Ελλάδα διαθέτει τη γεωμορφολογία, τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, τις υποδομές και τη ζήτηση που επιτρέπουν ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Η ανάπτυξη αυτή σε συνδυασμό με παροχή ποιητικότερων υπηρεσιών και βελτιώσεων σε υποδομές θα δώσει πνοή στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό.