ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ροή ΕιδήσεωνΥγεία

ΕΟΔΥ: Eντοπίστηκαν τρία ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

ΕΟΔΥ: Eντοπίστηκαν τρία ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Συναγερμός για τα πρώτα κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας που εντοπίστηκαν στη χώρα μας

 

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥεντοπίστηκαν τρία ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο οργανισμός, στη χώρα μας, ύστερα από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Τρίτη πως τα πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης ανέρχονται σε 348, καθώς και ότι το πιθανότερο σενάριο προέλευσης της μυστηριώδους ασθένειας, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, είναι να οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμετοί ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ίκτερου.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν από αυτόν τον ιό χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.

 

Related posts

«Μαϊντανός»: Ένας υποτιμημένος διατροφικός «θησαυρός» στο πιάτο μας

Newsroom

Τα βότανα που καταπολεμούν το άγχος

Newsroom

Ελλάδα: Θερίζουν καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά