ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης: Αλλάζουν οι όροι χορήγησης του

Επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης: Αλλάζουν οι όροι χορήγησης του – Αποσυνδέεται από το ύψος της ορφανικής σύνταξης

 

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με σοβαρή και βαριά νοητική υστέρηση, που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη λόγω θανάτου γονέα, δικαιούνται το εν λόγω προνοιακό επίδομα, που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης ή της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος, που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και διαμορφώνεται σε 569 ευρώ, μετά την αύξηση κατά 8%, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2023, είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ ότι έχουν είτε σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και δείκτη νοημοσύνης κάτω από 34 είτε πάσχουν από σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω είτε εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα εν λόγω άτομα έχαναν το προνοιακό επίδομα εάν η ορφανική σύνταξη ήταν υψηλότερη από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ).

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 8% σε 13 αναπηρικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης, ήταν επιβεβλημένη, καθώς αποκαθιστά μία αδικία χρόνων σε βάρος μίας ομάδας ιδιαίτερα ευάλωτων συνανθρώπων μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις».

Από την πλευρά της, η κ. Μιχαηλίδου, σημείωσε πως «η ουσία της πολιτικής είναι να διορθώνει λάθη. Σήμερα, διορθώνουμε μία αδικία δεκαετιών που αφορά στα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Πρόκειται για τα άτομα με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα, με νοητική υστέρηση 80%, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή σύνδρομο down ή αυτισμό, που, μέχρι σήμερα, στερούνταν το επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης εάν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη ανώτερη των 360 ευρώ. Δηλαδή, στο χρονικό σημείο στο οποίο ακριβώς γίνονταν ακόμα πιο ευάλωτοι, όταν οι γονείς τους δεν ήταν πια στη ζωή, στερούνταν το αναπηρικό τους επίδομα».

«Με την υπογραφή της νέας ΚΥΑ, το επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης αποσυνδέεται πλήρως από την ορφανική σύνταξη. Έτσι, περισσότερα από 1.100 άτομα θα λαμβάνουν στο εξής, ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξης, το ειδικό αυτό επίδομα, το οποίο, μάλιστα, από 1ης Μαΐου θα αυξηθεί στα 569 ευρώ τον μήνα. Τέσσερα χρόνια τώρα, με ουσιαστικές πράξεις, στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Τέσσερα χρόνια τώρα, αποδεικνύουμε πως η αναπηρία δεν αποτελεί μία διαφορετικότητα, αλλά μία κανονικότητα μέσα στην καθημερινότητά μας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε, όμως, πολλά ακόμα να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

 

 

 

Πηγη ertnews.gr

Related posts

Βερβεσός: Υποβάλαμε αίτημα για πρόσληψη δικηγόρων ΑμεΑ στο Δημόσιο

Newsroom

«Αυστηρά» πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή σε ράμπα ΑμεΑ»

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Στον αέρα η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ