ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Επιληψία: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη συχνότητα κρίσεων σε ασθενείς

Επιληψία: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη συχνότητα κρίσεων σε ασθενείς.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή επιληψίας, μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Τώρα, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) δείχνει ότι η καθημερινή λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων μέσω στης διατροφής μειώνει αισθητά τη συχνότητα αυτών των επιληπτικών κρίσεων στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Christopher DeGiorgio, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορεί να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν εν αφθονία κυρίως στα ψάρια όπως η πέστροφα, το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο σολομός.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα σταθεροποιούν τον καρδιακό παλμό και προλαμβάνουν τα καρδιακά εμφράγματα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με επιληψία αφού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 24 ατόμων με επιληψία, οι οποίοι είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική τους αγωγή.

Μέσα σε μια περίοδο 10 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες -χωρισμένοι σε ομάδες- λάμβαναν διαφορετικές ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά:

-3 συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων = 1.080mg
-6 συμπληρώματα με συνολική ποσότητα 2.160mg Ω-3 λιπαρών οξέων
-3 συμπληρώματα placebo, δύο φορές την ημέρα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λιγότερες επιληπτικές κρίσεις στους ασθενείς (12 κρίσεις μέσα σε έναν μήνα) καταγράφηκαν σε εκείνους που ακολουθούσαν την πρώτη αγωγή. Εκείνοι που ακολουθούσαν την δεύτερη είχαν κατά μέσο όρο 17 κρίσεις μηνιαίως, ενώ εκείνοι που έπαιρναν το placebo είχαν 18 κρίσεις επιληψίας κάθε μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι το η χαμηλή δόση Ω-3 λιπαρών οξέων συνδεόταν με μείωση της τάξης του 33,6% στη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων.

Επίσης, δύο από τους ασθενείς της ομάδας που ακολουθούσε την πρώτη αγωγή, δεν παρουσίασαν καμία κρίση μέσα σε ένα μήνα, κάτι που δεν συνέβη με κανέναν άλλο ασθενή από τα άλλα δύο γκρουπ.

Related posts

Αλλάζουν όλα με τις αιτήσεις για τα αναπηρικά επιδόματα

Newsroom

Μεσσηνία – Αυτισμός: Μια… “Παραλία για Όλους”

Φιλανθρωπική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος