ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κοινωνία

Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές εν μέσω κορονοιού και γρίπης – Τι ισχύει για μάσκες και απουσίες

Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές εν μέσω κορονοιού και γρίπης – Τι ισχύει για μάσκες και απουσίες

 

Εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού και των αναπνευστικών λοιμώξεων επιστρέφουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

 

Όσα παιδιά δεν είναι άρρωστα θα επιστρέψουν στο σχολείο με μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού. Υπενθυμίζεται, πως η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έχει προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι ενημερώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω έξαρσης της Covid-19 και τι θα γίνει με τις απουσίες εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ.

Σκοπός των μέτρων είναι να να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

 

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ

 1. -Τακτικό πλύσιμο των χεριών
 2. -Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
 3. -Πριν και μετά:  α) Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος β) Το γεύμα και γ) Τη χρήση της τουαλέτας
 4. -Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 5. -Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
 6. -Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
 7. -Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
 8. -Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
 9. -Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
 10. -Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
 11. Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
 12. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Πάντως, αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ για κορονοϊό, γρίπη ή RSV και συστήνεται να απουσιάσουν από τα μαθήματά τους.

 

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός με βάση της τελευταίες εξελίξεις με τον Covid εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών στα σχολεία που νοσούν με κορονοϊο για το σχολικό έτος 2023-2024

“Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.”

Related posts

Μηδενικές προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό από το 2016 – Χωρίς ΕΚΑΒ η μισή Ελλάδα

Newsroom

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν»

Newsroom

Μάνος Χατζιδάκις: Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας

Newsroom