Έρχεται επίδομα ακρίβειας
Σε μία έκτακτη ενίσχυση για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων – σε μία «επιταγή ακρίβειας» – αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο Μάρτιο, καθώς θα ληφθεί υπόψη και ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει.
«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις» υπογράμμισε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως θα ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο παρατείνονται, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Από εκεί και πέρα βαρύτητα δίνεται σε δύο θέματα πρώτης γραμμής : σε μια «σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» το Μάιο και στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό – που διαμορφώνεται στα 663 ευρώ – η τελική αύξηση θα αποφασιστεί ανάλογα και με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Στο πεδίο των φόρων σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση «ποντάρει» στον ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για μειώσεις που αφορούν στο 80% των ελληνικών νοικοκυριών.
Από εκεί και πέρα αναζητούνται και πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα ανάλογα με τα μηνύματα από το δημοσιονομικό πεδίο. Μεταξύ άλλων εκπονείται συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο φτηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους.
Παράλληλα αισιοδοξία υπάρχει για την πορεία τις τουρισμού, καθώς αυτό που τονίζεται είναι πως γίνονται κρατήσεις νωρίτερα από άλλες εποχές. Όσον αφορά στις απώλειες που θα υπάρξουν από τη ρωσική αγορά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μιλάμε για 500.000 επισκέπτες σε ένα σύνολο 25 ή και 30 εκατομμυρίων (ανάλογα με πόσους τουρίστες θα έχουμε φέτος) και προσέθεσε «είναι απολύτως απορροφήσιμο από την ελληνική αγορά».
Τέλος, ο πρωθυπουργός -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε «υπάρχει λίστα προσώπων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική των κυρώσεων. Και είναι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Β. Πούτιν. Για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα». Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν αφορά όλες τις ρωσικές επενδύσεις, ούτε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές. Αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι είναι στις λίστες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».