ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ερχεται φάρμακο που προσφέρει άμεση ανοσία – Πώς θα δρα κατά του κορονοϊού

Ερχεται φάρμακο που προσφέρει άμεση ανοσία – Πώς θα δρα κατά του κορονοϊού

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian κάνει λόγο για ανακάλυψη νέου φαρμάκου που θα σώσει ζωές στη μάχη κατά του κορονοϊού

 

Μετά το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έφτασε ανήμερα τα Χριστούγεννα και στη χώρα μας μια ακόμη αισιόδοξη είδηση στο πεδίο της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού είδε το φως της δημοσιότητας. Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να σώσει ζωές σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού εμποδίζει κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό να εκδηλώσει την λοίμωξη Covid-19.

 

Η θεραπεία με αντισώματα θα προσδώσει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια και θα μπορούσε να χορηγηθεί ως επείγουσα θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εστιών. Ακόμη, τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά όπου κάποιος νοσεί από Covid-19 θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολυνθούν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε επίσης να δοθεί σε φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή ζουν, σπουδάζουν και κοινωνικοποιούνται μαζί.

Η Δρ. Catherine Houlihan, ιολόγος στο University College London Hospitals NHS Trust (UCLH), η οποία ηγείται μιας μελέτης που ονομάζεται Storm Chaser και αφορά στο συγκεκριμένο φάρμακο, δήλωσε: «Εάν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί και αποτρέπει τα άτομα που εκτίθενται στον ιό να αναπτύξουν την Covid-19, θα ήταν μια συναρπαστική προσθήκη στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση αυτού του τρομερού ιού».

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Στις δοκιμές συνεργάζονται το ULCH (University College London Hospitals NHS Trust), πολλά άλλα βρετανικά νοσοκομεία και ένα δίκτυο 100 σημείων παγκοσμίως. Αυτό το μήνα το νοσοκομείο University College έγινε το πρώτο σημείο στον κόσμο που προσέλκυσε ασθενείς στη δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου και τους έδωσε το φάρμακο ή ένα placebo. «Μέχρι σήμερα έχουμε εγχύσει 10 συμμετέχοντες – προσωπικό, μαθητές και άλλα άτομα – που εκτέθηκαν στον ιό στο σπίτι, σε ένα χώρο υγειονομικής περίθαλψης ή φοιτητικές αίθουσες», δήλωσε η Houlihan. Αυτή και οι συνάδελφοί της θα παρακολουθήσουν στενά τους συμμετέχοντες για να δουν ποιος από αυτούς θα αναπτύξει το Covid-19.

Η άμεση προστασία που υπόσχεται το φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων του ιού έως ότου όλοι αποκτήσουν ανοσία. Το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο των  Pfizer / BioNTech βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. «Το πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι σου δίνει άμεσα αντισώματα», δήλωσε η Houlihan. «Θα μπορούσαμε να πούμε στους συμμετέχοντες στη δοκιμή που έχουν εκτεθεί: ναι, μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο. Αλλά δεν θα τους λέγαμε ότι θα τους προστατεύσει από την ασθένεια, επειδή είναι πολύ αργά μέχρι τότε. Και αυτό συμβαίνει διότι τα εμβόλια της Pfizer και της Οξφόρδης δεν παρέχουν πλήρη ανοσία για περίπου ένα μήνα».

Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από Covid. «Εάν αντιμετωπίζετε εστίες σε περιβάλλοντα όπως τα κέντρα φροντίδας ή εάν έχετε ασθενείς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid, όπως οι ηλικιωμένοι, τότε αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δοκιμές που βρίσκονται στη φάση 3, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει ζωντανούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν. Άρα πρέπει να είναι πολύ σημαντικό», είπε.

 

«Εάν είχατε μια εστία σε ένα κέντρο φροντίδας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κοκτέιλ αντισωμάτων για να ελέγξετε το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό, δίνοντας το φάρμακο σε όλους – ενοίκους και προσωπικό – που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ομοίως, εάν ζείτε με την ηλικιωμένη γιαγιά σας και εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι μολυνθείτε, τότε θα μπορούσατε να της δώσετε αυτό για να την προστατέψετε».

Πώς δρα το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού

Το φάρμακο περιλαμβάνει συνδυασμό αντισώματος μακράς δράσης γνωστό ως AZD7442, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την AstraZeneca. Αντί για αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, το AZD7442 χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Σε έγγραφα σε μια κλινική δοκιμή στην οποία η AstraZeneca έχει εγγραφεί στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι διερευνά «την αποτελεσματικότητα του AZD7442 για την προφύλαξη μετά την έκθεση του Covid-19 σε ενήλικες. Η πρωτεΐνη ακίδα Sars-CoV-2 περιέχει την RBD του ιού [περιοχή δέσμευσης υποδοχέα], η οποία επιτρέπει στον ιό να συνδέεται με υποδοχείς σε ανθρώπινα κύτταρα. Στοχεύοντας αυτήν την περιοχή της πρωτεΐνης του ιού, τα αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και συνεπώς αναμένεται να μπλοκάρουν τη μόλυνση.

Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, που ονομάζεται Provent, το UCLH διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, τα οποία έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό αλλά είτε δεν είχαν κάνει το εμβόλιο είτε δεν έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμη κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο, λόγω της υποκείμενης κατάστασής τους. Τόσο οι δοκιμές Provent όσο και Storm Chaser βρίσκονται τώρα στη φάση 3.

Related posts

Βιβλίο: Δέκα πολλαπλά οφέλη που μας προσφέρει το διάβασμα

Newsroom

Εγκύκλιος για το αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Newsroom

Φάρμακα: Tι αλλάζει στην τσέπη του έλληνα ασθενή

Newsroom