Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Επικαιρότητα

Έρευνα αποκαλύπτει πως: 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως λόγω ύπνου και κόπωσης στο τιμόνι

Έρευνα αποκαλύπτει πως: 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως λόγω ύπνου και κόπωσης στο τιμόνι

Μεγάλη ερευνα αποκαλύπτει πως η οδήγηση κατά τη διάρκεια έντονης υπνηλίας και κόπωσης, σχετίζεται με τουλάχιστον 40.000 συγκρούσεις οχημάτων και περισσότερους από 600 θανάτους ετησίως.

Ένας στους τέσσερις οδηγούς έχει κοιμηθεί ενώ βρισκόταν πίσω από τιμόνι, ενώ ένας στους τρεις οδηγεί πτώμα από την κούραση και οκτώ στους δέκα ταξιδεύουν άυπνοι.. Μελέτες που έρχονται στην δημοσιότητα έχουν αναδείξει την υπνηλία ως μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης. Εταιρείες δημοσκοπήσεων πραγματοποίησαν έρευνα για την συμπεριφορά των οδηγών, όταν αυτοί είναι κουρασμένοι και άυπνοι και κατέληξε σε μια σειρά από ανησυχητικά συμπεράσματα.

Ένας στους τέσσερις έχει κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι

Το 20% των Ευρωπαίων θεωρούν την υπνηλία ως την τέταρτη μεγαλύτερη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, με τους Γάλλους μάλιστα να την θεωρούν ως δεύτερη αιτία (38%), αμέσως μετά την υπερβολική ταχύτητα (39%). Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν διστάζει να εκμυστηρευτεί πως έχει κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι για λίγα δευτερόλεπτα έστω και μια φορά στην ζωή του και ότι το 12% είχε ή βρέθηκε πολύ κοντά στο πάθει κάποιο ατύχημα.

Ένας στους τρεις οδηγεί πολύ κουρασμένος για αυτό φροντίζουμε να κοιμηθούμε 7 με 9 ώρες τουλάχιστον πριν το ταξίδι

Η υπνηλία πάνω στο τιμόνι έχει ως αιτία τις περισσότερες φορές ότι ο οδηγός είναι πολύ κουρασμένος. Σύμφωνα με έρευνα το 24% των Ευρωπαίων οδηγών πιστεύει ότι μπορεί να οδηγεί ακόμα και όταν είναι κουρασμένος και το 35% αναφέρει θα οδηγήσει, ακόμη και αν αισθάνεται πολύ κουρασμένος, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.Η έρευνα αναφέρει πως τα μεγάλα ταξίδια είναι κουραστικά για τον οδηγό και για αυτό, πρέπει να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 7-9 ώρες πριν ξεκινήσει. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά η ποιότητα της ξεκούρασης μας την προηγούμενη ημέρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση βέλτιστης επαγρύπνησης και προσοχής κατά την οδήγηση.

Στα πρώτα σημάδια κόπωσης στο ταξίδι σταματάμε αμέσως

Τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας συχνότερα ή δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, χρειάζεται να σταματήσουμε αμέσως. Βρίσκουμε ένα σημείο να ξεκουραστούμε ή απομακρύνουμε το όχημα από τον αυτοκινητόδρομο για να το παρκάρουμε σε ασφαλές σημείο μακριά από την κίνηση. Το να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την κόπωση και να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας είναι ανόητο και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το κόλπο του «power nap» είναι ο αγγλοσαξονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σύντομο ύπνο 10 με 15 λεπτά είναι αρκετά για να ξεκουραστούμε  και να επαναφέρουμε τα επίπεδα επαγρύπνησής μας που είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση.

Η ξεκούραση καθοδόν με συχνές στάσεις αν 2 ώρες, αποτρέπουν την υπνηλία

Η πραγματοποίηση μιας μικρής στάσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να πάρετε αέρα, να τεντωθείτε και να ενυδατωθείτε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενεργοποιήσετε το σώμα σας μετά από αρκετή ώρα σχεδόν ολοκληρωτικής ακινησίας. Όταν κάνουμε πολύωρα ταξίδια σε αυτοκινητόδρομο, είναι χρήσιμο να κάνουμε στάση σχεδόν κάθε δύο ώρες. Συνήθως αυτού του είδους οι διαδρομές δεν περιλαμβάνουν εναλλαγές παραστάσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία. Επίσης, είναι χρήσιμο να έχουμε προγραμματίσει εκ των προτέρων τα σημεία που θα κάνουμε στάση, ώστε να προλάβουμε το φαινόμενο της υπνηλίας. Δηλαδή, οι στάσεις να έχουν επιλεχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνονται προτού νιώσουμε κούραση και όχι αφού την αισθανθούμε κατά την οδήγηση.

Πάνω από 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως από ύπνο στο τιμόνι!
Ένας στους τέσσερις οδηγούς έχει κοιμηθεί ενώ βρισκόταν πίσω από τιμόνι!
Ένας στους τρεις οδηγεί κουρασμένος για αυτό φρόντισε να κοιμηθείς τουλάχιστον 7 με 9 ώρες πριν το ταξίδι σου.

Η ξεκούραση καθοδόν με συχνές στάσεις αν 2 ώρες, αποτρέπουν την υπνηλία
Σου έχει τύχει ποτέ να κοιμηθείς στο τιμόνι; Και αν ναι, πως ένιωσες όταν ξύπνησες;

 

 

Related posts

Έλληνες γεωεπιστήμονες ετοιμάζουν τον πρώτο Σεισμοτεκτονικό Άτλαντα – Θα εκτιμά τον σεισμικό κίνδυνο

Newsroom

Αλ. Δεσποτόπουλος στο Πρώτο: Δεν είμαι αισιόδοξος ότι ο σεισμός θα αλλάξει κάτι στις γεωπολιτικές σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας

Το μυστικό των τροφίμων που «κόβουν» την όρεξη

Newsroom