ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

Έσπασαν τα φρένα Ακρίβεια & Βενζίνη – Κοντά σε μαύρο ρεκόρ 10ετίας

Έσπασαν τα φρένα Ακρίβεια & Βενζίνη – Κοντά σε μαύρο ρεκόρ 10ετίας

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και στο πολιτικό σκηνικό βάζει η τιμή της αμόλυβδης που με μέση τιμή πανελλαδικά 1,84 € ανά λίτρο, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας με τα αστικά κέντρα να βρίσκονται μια ανάσα από το όριο των 2 ευρώ κάτι που έχει ήδη συμβεί στην περιφέρεια. 

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον μακρινό Αύγουστο του 2012 στο 1,83 ευρώ. Την ίδια ώρα, το κοκτέιλ της ακρίβειας από την ενέργεια και τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα πλήττει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεβάζοντας και τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων, διαμορφώθηκε χθες στο 1,841 ευρώ ανά λίτρο, υποσκελίζοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 1,838 ευρώ ανά λίτρο που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012, εποχή, όπου η τιμή του μπρεντ, κινούταν στα 105 – 110 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, το ρεκόρ του 1,841 ευρώ ανά λίτρο, ουσιαστικά είναι «υποτιμημένο» καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας και δη τις νησιωτικές, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων, έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Για παράδειγμα στις Κυκλάδες, πολύ δύσκολα βρίσκει κάποιος αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ, όπως επίσης και σε πολλά πρατήρια των Δωδεκανήσων.

«Υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας όπου η τιμή της αμόλυβδης είναι  πάνω από τα δύο ευρώ» σημειώνει στο «naftemporiki.gr» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των διεθνών τιμών, τότε πολύ σύντομα τα 2 και πλέον ευρώ θα είναι η επικρατούσα τιμή στη χώρα.

«Επειδή τις διεθνείς τιμές δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, αυτό που πρέπει να  γίνει στη χώρα μας, είναι η μείωση των φόρων και ειδικά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και επιβαρύνεται και από έναν ΦΠΑ 24% που επίσης είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές από την κυβέρνηση» εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΒΕ.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί και ο κόσμος διαμαρτύρεται, και έχει δίκιο» προσθέτει ο κ. Κιούσης, αναφέροντας ότι λόγω της μεγάλης αύξησης, οι μετακινήσεις των πολιτών έχουν περιοριστεί στις άκρως απαραίτητες.

Σημειώνει επίσης, ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν επιπλέον επιβαρύνσεις και στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα, λόγω του μεταφορικού κόστους.

Στην Ελλάδα, σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ο οποίος επίσης επιβαρύνεται από έναν υψηλότατο ΦΠΑ της τάξεως του 24%. Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη σε επίπεδο ΕΕ.

Διευκρινίζεται ότι στην τιμή του 1,841 ευρώ  το 1,08 ευρώ προέρχεται από τους φόρους.  Περίπου 65 λεπτά είναι η επιβάρυνση από την τιμή του διυλιστηρίου, ενώ περίπου 10,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, είναι το μικτό κέρδος των εταιρειών εμπορίας (μεταφορά) και των πρατηρίων (λιανική πώληση).

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης ανά λίτρο βενζίνης είναι το 0,36 ευρώ ανά λίτρο και οι μόνες χώρες που επιβάλλουν τη μίνιμουμ φορολογία είναι η Βουλγαρία και η Ουγγαρία και ακολουθούν η Πολωνία και Ρουμανία με 0,37 ευρώ ΕΦΚ ανά λίτρο βενζίνης. Αντίθετα, τον υψηλότερο ΕΦΚ έχει η Ολλανδία με 0,81 ευρώ ανά λίτρο, η Ιταλία με 0,73 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο. Η Γαλλία έχει 0,68 ευρώ ανά λίτρο, η Γερμανία 0,65 και η Ισπανία 0,50 ευρώ, όταν ο μέσος όρος σε επίπεδο Ε.Ε. είναι το 0,56 ευρώ ανά λίτρο.

Ανατιμήσεις και στα τρόφιμα

Το ράλι ανατιμήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στα τρόφιμα.

Το βρεφικό γάλα τον Σεπτέμβριο είχε τιμή 9,08 σήμερα κοστίζει 10,31, ενώ επώνυμο υγρό πιάτων από το 1,87 στα 2,17 ευρώ.

Κόντρα και στη Βουλή για τις ανατιμήσεις

Από τη Νίκαια ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται καθώς η ακρίβεια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ζητώντας προσφυγή στη κάλπες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντά, ότι «η εποχή που ο κ. Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής, που υποδυόταν πως είχε μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Έχουμε παράσχει και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις και το εισόδημα των πολιτών».

«Να πάρουμε επιτέλους γενναία μέτρα για να ζει με αξιοπρέπεια ο λαός» κάλεσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάτζιος.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί, τελικά, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Όλα αξιολογούνται, στον βαθμό όμως που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν στα νοικοκυριά φουσκωμένοι αλλά τα στοιχεία για την επιδότηση του Ιανουαρίου έφτασαν στις εταιρείες με καθυστέρηση και εκδόθηκαν λογαριασμοί χωρίς την κρατική επιδότηση, η οποία αναμένεται να πιστωθεί σε επόμενα τιμολόγια

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του naftemporiki.gr

Related posts

Βελόπουλος στον realfm 97,8:Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την κυβέρνηση θα σκάσει στα χέρια της η βόμβα που λέγεται κορωνοϊός

Newsroom

Μ.Παγώνη: Πιθανή η 5η και η 6η δόση εμβολίου εντός του 2022

Newsroom

Στη Θεσσαλονίκη στήθηκε η μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης