ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Έτσι θα απαλλαγείτε από τον διαβήτη χωρίς φάρμακα

Έτσι θα απαλλαγείτε από τον διαβήτη χωρίς φάρμακα

Ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους θέτει σε ύφεση τον διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο

Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν μέρος στη μελέτη DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial) στη Βρετανία κατάφεραν να πετύχουν ύφεση της νόσου, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιεύονται στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Πρόκειται για στοιχεία από το δεύτερο έτος της κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Νιουκαστλ και της Γλασκόβης και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο Επαγγελματιών για τον Διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επικεφαλής ερευνητές Roy Taylor και Mike Lean σημείωσαν ότι «τα στοιχεία ρίχνουν την αυλαία της εποχής που ο διαβήτης τύπου 2 ήταν μια αναπόφευκτα προοδευτική νόσος».

Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε αυτά που είχαν παρουσιαστεί στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη τον Δεκέμβριο του 2017, και είχαν τότε δείξει ότι το 46% των συμμετεχόντων στο κλινικό δείγμα με την κατάλληλη διαχείριση βάρους πέτυχε ύφεση της νόσου μετά από 12 μήνες. Το 70% αυτών έναν χρόνο αργότερα εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ύφεση.

Τα προσφάτως ανακοινωθέντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του σωματικού βάρους: το 64% των συμμετεχόντων έχασαν πάνω από δέκα κιλά όταν βρίσκονταν σε ύφεση για δύο χρόνια. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο κάποιοι πήραν μερικά από τα κιλά που αρχικά είχαν χάσει, μεταξύ πρώτου και δεύτερου έτους. Αλλά όσοι βρίσκονταν σε ύφεση μετά από 12 μήνες του ειδικού προγράμματος διαχείρισης βάρους (που περιλάμβανε διακοπή της αντιδιαβητικής και αντιϋπερτασικής αγωγής, δίαιτα 825-853 kcal/ημέρα για 3-5 μήνες, επανεισαγωγή τροφών για 2-8 εβδομάδες και δομημένη υποστήριξη για μακροχρόνια συντήρηση απώλειας βάρους) και που παρέμειναν σε ύφεση είχαν μεγαλύτερη απώλεια κιλών (15,5 κιλά), από εκείνους που δεν παρέμειναν σε ύφεση (12 κιλά).

Να σημειωθεί ότι ως ύφεση του διαβήτη ορίστηκε όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (HbA1c) ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα χαμηλότερα από 48mmol/mol (6,5%) χωρίς τη λήψη αντιδιαβητικών δισκίων.

Εκτός από ύφεση του διαβήτη, το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους της μελέτης DiRECT συντέλεσε σε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και σε λήψη λιγότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Η μέση HbA1c έπεσε από 60mmol/mol στα 54mmol/mol, στο τέλος της διετίας. Επίσης, η λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων έπεσε από 75% στο 40%.

Συγκριτικά, στην ομάδα ελέγχου η μέση HbA1c παρέμεινε ίδια (58mmol/mol vs 59mmol/mol) και το ποσοστό των ανθρώπων που έπαιρνα φάρμακα για τον διαβήτη αυξήθηκε από το 77% στο 84%.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι καθηγητές Roy Taylor και Mike Lean εξηγούν ότι η μελέτη της βιολογίας της ύφεσης θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερα προγράμματα φροντίδας των πασχόντων από διαβήτη στο μέλλον ενώ καταρρίπτεται η άποψη ότι ο διαβήτης είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη πάθηση.

«Φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύφεση του διαβήτη επιτυγχάνεται όταν διατηρείται η απώλεια του βάρους. Αν αρχίσει ο ασθενής να ξαναπαίρνει τα κιλά, τότε ο διαβήτης θα επανέρθει», σημειώνουν οι ειδικοί.

 

 

Πηγη ygeiamou.gr

Related posts

Καυτερές πιπεριές: Επτά οφέλη για την υγεία μας

Newsroom

Πώς η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία των παιδιών που θα αποκτήσει…

Newsroom

Μαστογραφία: Είναι η λύση για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς;

Newsroom