Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας μετά από 15 χρόνια αγώνα των ΑμεΑ
«Πράσινο φως» για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ από το Ευρωκοινοβούλιο: Εμπόδια και καθυστερήσεις καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ.
Θεσπίζεται κι επίσημα – έπειτα από χρόνια διεκδικήσεων – η πανευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους – όπως μειωμένα ή μηδενικά τέλη εισόδου, πρόσβαση κατά προτεραιότητα και πρόσβαση σε ειδικές θέσεις στάθμευσης.
Και οι δύο κάρτες θα παρέχουν στους κατόχους τους, σε όσους τους συνοδεύουν και στα ζώα-βοηθούς τους, σχεδόν στους ίδιους όρους που ισχύουν για τους κατόχους των αντίστοιχων εθνικών καρτών.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για βραχεία διαμονή, με εξαίρεση τους κατόχους κάρτας αναπηρίας που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος για ένα πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το Erasmus+.
Πώς θα διατίθενται και με τι χρέωση
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα εκδίδεται σε φυσική μορφή ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε ψηφιακή μορφή, ενώ θα εκδίδεται και θα ανανεώνεται δωρεάν. Ανάλογα με τη χώρα, η αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής της κάρτας μπορούν να χρεωθούν.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για άτομα με αναπηρία θα εκδίδεται σε φυσική μορφή. Οι χώρες της ΕΕ ενθαρρύνονται επίσης να εκδίδουν την κάρτα σε ψηφιακή μορφή και μπορούν να επιλέξουν να χρεώνουν τέλος για τα διοικητικά έξοδα έκδοσης και ανανέωσης της κάρτας.
«Οι κάρτες είναι το πρώτο βήμα»
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) χαιρετίζει αυτή τη στιγμή, ωστόσο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα καθυστερήσουν τη δημοσίευση του κειμένου (και, ως εκ τούτου, την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εφαρμογή) μέχρι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τονίζει στο Euronews ότι οι κάρτες είναι μεν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιμένει ότι δεν αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν τα άτομα με αναπηρία όταν μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. για περισσότερο από τρεις μήνες:
«Οι κάρτες είναι το πρώτο βήμα. Απομακρύνουν κάποια από τα εμπόδια στα ταξίδια, τα κάνουν πιο εύκολα, αλλά δεν μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε το δικαίωμα της μετακίνησης, των σπουδών ή της εργασίας. Η αξιολόγηση της αναπηρίας πρέπει να επαναλαμβάνεται στο εκάστοτε κράτος. Η αναπηρία μας δεν ταξιδεύει μαζί μας, όπως διεκδικούμε να γίνεται μέσω της κάρτας», εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης.
Σημειώνεται πως η επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ευρωβουλευτής Lucia Ďuriš Nicholsonová σημείωσε πως «τα άτομα με αναπηρία αγωνίζονται για αυτή τη συμφωνία εδώ και 15 χρόνια».
Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν υπόψη αυτή την καθυστέρηση κατά την εφαρμογή της κάρτας και να επισπεύσουν την εφαρμογή της με τη δημοσίευση της Οδηγίας.