Φασουλόρυζο
Μπορεί η φασολάδα να είναι το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων, το φασουλόρυζο όμως είναι το αγαπημένο φαγητό των Κρητικών.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της Κρήτης να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές όπως φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβυθόρυζο.
Υλικά
- 300γρ. φασόλια ξερά
- 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 1/2 ματσάκι σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 καρότα
- 1 κουταλιά πελτέ
- 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200γρ. ρύζι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπόλ βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 8 ώρες να μουλιάσουν.
- Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 – 35 λεπτά. Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και τα φασόλια και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 2 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστεί την κατσαρόλα για περίπου 30-35 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ρύζι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10- 15 λεπτά ώσπου να ψηθεί το ρύζι και χυλώσει το φαγητό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!