ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Φασουλόρυζο

Φασουλόρυζο

 

Μπορεί η φασολάδα να είναι το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων, το φασουλόρυζο όμως είναι το αγαπημένο φαγητό των Κρητικών.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της Κρήτης να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές όπως  φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβυθόρυζο.

 

Υλικά

  • 300γρ. φασόλια ξερά
  • 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200γρ. ρύζι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπόλ βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 8 ώρες να μουλιάσουν.
  2. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και  μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 – 35 λεπτά. Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και τα φασόλια και ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 2 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστεί την κατσαρόλα για περίπου 30-35 λεπτά.
  6. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ρύζι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10- 15 λεπτά ώσπου να ψηθεί το ρύζι και χυλώσει το φαγητό.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Related posts

Γάβρος Λαδορίγανη στο φούρνο

Γριβάδι πλακί στο φούρνο

Πιπερόπιτα με μπεσαμέλ

Newsroom