ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Φωτιά στη Βοιωτία: Συγκινεί με τα λόγια του ο Μητροπολίτης Γεώργιος για το μοναστήρι του Οσίου Λουκά – «Ξεκινάμε από το μηδέν»

Φωτιά στη Βοιωτία: Συγκινεί με τα λόγια του ο Μητροπολίτης Γεώργιος για το μοναστήρι του Οσίου Λουκά – «Ξεκινάμε από το μηδέν»

 

Με βαριά ανάσα μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσε με τις φλόγες ο Μητροπολίτης Θηβών – Λιβαδειάς και Αυλίδας Γεώργιος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να σώσουν τις εκκλησίες

 

Ο Μητροπολίτης Θηβών – Λιβαδειάς και Αυλίδας Γεώργιος ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς στη Βοιωτία και προσπαθούσε μαζί με τους πυροσβέστες και εθελοντές να σώσει το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Συγκινημένος και αναπνέοντας δύσκολα μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσε με τις φλόγες ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο καθώς πρόκειται για τον τόπο του.

«Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλα τα μοναστήρια και όλοι οι ναοί της Βοιωτίας είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Έτσι δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε».

«Είχα μια ταλαιπωρία. Πήρα διοξείδιο, μου έβαλαν το βράδυ οξυγόνο» αποκάλυψε ο Μητροπολίτης για το πρόβλημα υγείας που πέρασε μετά από τη μάχη με τις φλόγες.

«Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α. Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι ναοί. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα.

 Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.
Παρακάλεσε μάλιστα να στηρίξουν οι πολίτες τη Μονή για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν και να τους δέχεται όλους.

 

Σχετικά με την καταστροφή που σημειώθηκε ανέφερε: «Χθες το βράδυ ήταν να εκκενωθούν τα χωριά μας, καίγεται το μεγάλο δάσος, χιλιάδες ελαιώνες. Παρακαλώ αν μπορούν να σωθούν αυτά. Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κινδύνευσαν κι άλλα μοναστήρια. Η Βοιωτία είναι ένα πύρινο μέτωπο».

 

Related posts

Πυκνώνουν οι σεισμοί στην Θήβα: Ανησυχούν οι κάτοικοι – Το Γεωδυναμικό έχει πυκνώσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στην περιοχή

Newsroom

Δ. Καμμένος:Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε έτοιμοι» Για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Newsroom

Δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 , ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα

Newsroom