ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρούριο το Opap για τον τελικό του Conference League: Έλεγχο 5… επιπέδων

Φρούριο το Opap για τον τελικό του Conference League: Έλεγχο 5… επιπέδων για τον τελικό του Conference League, Ολυμπιακού – Φιορεντίνα – Πώς θα φτάσουν οι χιλιάδες οπαδοί – Τι ανησυχεί την ΕΛΑΣ

 

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

 

Έλεγχο 5… επιπέδων, ταυτοπροσωπείας, σωματικού ελέγχου και εισιτηρίων θα περάσουν οι οπαδοί Ολυμπιακού και Φιορεντίνα, πριν μπουν στην OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συσκέψεων για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ασφαλείας της διεξαγωγής του τελικού του Conference League, μιας αθλητικής συνάντησης υψηλού κινδύνου, επισημάνθηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του “πληροφοριακού” δικτύου των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες άλλων χωρών.

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εντείνουν τη συλλογή πληροφοριών τυχόν ύποπτων κινήσεων μεμονωμένων ατόμων που ως “μοναχικοί λύκοι” ή μικρές “ομάδες κρούσης” θα μπορούσαν να επιχειρήσουν βομβιστικές ενέργειες ή αιματηρές επιθέσεις. Η συλλογή πληροφοριών γίνεται από σημεία, χώρους και κύκλους, στους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν ή να παρεισφρήσουν στοιχεία ριζοσπαστικοποίησης. Σε αντίστοιχη ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, προβαίνουν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αναφορικά με ύποπτες προεργασίες ή προπαρασκευαστικές ενέργειες ή κινήσεις ατόμων και ομάδων, που έχουν οπαδικά χαρακτηριστικά.

 

Χθες σε μία ακόμη σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αξιολογηθεί η προετοιμασίας και ο σχεδιασμός των μέτρων ασφάλειας που ήδη έχουν αποφασιστεί να ληφθούν. Μετά την ολοκλήρωσή της, το απόγευμα χθες, ο αρμόδιος υπουργός είχε συνάντηση με επικεφαλής της ΟΥΕΦΑ. Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει μία ακόμη σύσκεψη με επικεφαλής των δύο ομάδων, της ΟΥΕΦΑ, ΕΠΟ και υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που θα έχουν την επιτελική ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που θα διατεθούν για την εφαρμογή του σχεδιασμού θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια. Η διαδρομή των οπαδών των δύο ομάδων, η περιφρούρηση των σημείων διαμονής των αθλητικών αποστολών, των επισήμων, ο τρόπος προσέγγισης προς το στάδιο διεξαγωγής και η “αποστείρωση” ασφαλείας γύρω από την OPAP Arena, αποτελούν σημεία ανησυχίας των αρμόδιων αξιωματικών, με τον σχεδιασμό να επαναπροσδιορίζεται και να αναμορφώνεται διαρκώς.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

 

βρέθηκαν στο Βέλγιο προκειμένου να διαπιστώσουν την συμπεριφορά των οπαδών της Φιορεντίνα κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής συνάντησης με την Μπριζ, προβαίνοντας σε σημαντικές διαπιστώσεις που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας. Από την συνολική χωρητικότητα του γηπέδου, οι θεατές θα είναι περίπου 27.000, καθώς θα υπάρχουν πολλές κενές ζώνες ασφάλειας. Τα εισιτήρια που θα διατεθούν στις ομάδες είναι περίπου 20.000 και τα υπόλοιπα στην UEFA, που τα διαθέτει εκείνη σε ομοσπονδίες και χορηγούς.

 

Οι δύο ομάδες θα πάρουν από 9.000 η κάθε μία, ωστόσο η εκδήλωση ενδιαφέροντος από οπαδούς της Φιορεντίνα δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 4.000, με τους αστυνομικούς να προβληματίζονται για την κατάληξη των αδιάθετων εισιτηρίων.

 

Μια άλλη ανησυχία αφορά τον τρόπο προσέλευσης των φιλάθλων και των αποστολών μέσω διαφορετικών διαδρομών. Η προσέγγιση των φιλάθλων του Ολυμπιακού εξετάζεται να γίνει σε μεγάλο βαθμό με συρμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, με διακοπτόμενα δρομολόγια, προκειμένου να υπάρχει διεξοδικός έλεγχος για την αποφυγή προσέλευσης ατόμων περιμετρικά του γηπέδου χωρίς να έχουν εισιτήρια. Το πρόβλημα μεγεθύνεται αναφορικά με τους απλούς πολίτες που μετακινούνται με τους συρμούς προκειμένου να κινηθούν προς εργασία, οικία ή για ιδιωτικούς λόγους. Υπήρχε η σκέψη μετακίνησης με λεωφορεία κάτι όμως που είναι δύσκολο με έναν τόσο μεγάλο όγκο τέτοιων οχημάτων σε μία περιοχή που δεν ευνοεί για την κίνηση και στάθμευσή τους.

Σημειώνεται ότι δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ., Τροχαίας θα βρίσκονται σε όλα τα επίμαχα και επιλεγμένα σημεία για την διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας. Στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους θα έχουν σε διαρκή επιτήρηση σημεία συγκέντρωσης οπαδών, συνδέσμους και παρακολούθηση μετακινήσεων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με έκτροπα και επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα διαθέσιμα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και Drones, από την πρώτη μέρα προσέλευσης αθλητικών αποστολών έως και μετά την ολοκλήρωση του τελικού, θα περιπολούν όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και τα επικίνδυνα σημεία, από αέρος!

 

 

Related posts

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Δεύτερο χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης

Φινάλε στο Ευρωπαϊκό ανδρών/γυναικών με δύο χάλκινα μετάλλια

Μισή «κατοστάδα» μετάλλια του παρελθόντος, δείχνουν τον δρόμο προς την καταξίωση ενόψει Ταλίν